Kezdőlap Szentesi Élet Megemlékezés a magyar kultúra napján…

Megemlékezés a magyar kultúra napján…

78

A magyar kultúra napja alkalmából tartott rövid megemlékezést Szentes Város Önkormányzata január 22-én reggel a Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében. A Himnusz megszületésének napján Szabó Zoltán Ferenc saját hagyományaink, kultúránk őrzésére, továbbadására hívta fel a figyelmet.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. – A magyar kultúra mindnyájunk értéke, évszázadokra visszanyúló múltunk hagyományai és gyökerei, melyek biztosítják jelenünket, és melyet ápolunk, őrzünk a jövő számára is. Ezekben a nehéz időkben érezzük csak igazán, hogy mennyit kell tennünk azért, hogy kultúránk fennmaradhasson. Büszke vagyok arra, hogy „békeidőben” Szentes városa szolgálja a kulturális fejlődést, és szeretném ezúton is megköszönni azok munkáját, akik ezt elősegítik – fogalmazott az eseményen a városvezető.

Szabó Zoltán Ferenc ezt követően Várkonyiné Mihály Ernát, a Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetőjét, valamint Karikó-Tóth Tibort, a Kiss Bálint Református Általános Iskola intézményvezetőjét köszöntötte egy-egy ajándékcsomaggal.

– Bár a magyar kultúra napja nem tartozik a hivatalos piros betűs ünnepek közé, 1989 óta egyre eredményesebben hívja fel a figyelmet azokra a tárgyi és szellemi értékekre, melyeket méltán magunkénak érezhetünk. Kölcsey hitt az imádság erejében. Himnuszunk ma nem csupán imádságot, hanem nemzeti értéket is jelent. A címerrel és a lobogóval együtt Magyarország jelképe, és képviseli mindazt az áldozatot és odaadást, amit elődeink tettek országunk felvirágoztatásáért. Ezért tehát legyünk büszkék nemzeti értékeinkre – osztotta meg ünnepi gondolatait Karikó-Tóth Tibor.

Az eseményen Dezső Dario orgonaművész, zenetanár adta elő Johan Sebastian Bach A moll fúgáját, valamint a Kiss Bálint Református Általános Iskola diákjai szavalták el a Himnuszt.
Forrás