Három alakulat (MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, MH 5. Bocskai István Lövészdandár) mentőbúvárainak kéthetes felkészítése zajlik Szentesen, a műszaki ezrednél.
A búvármerülések biztonságos végrehajtásához jól képzett mentőbúvárokra is szükség van, hiszen ők azok, akik a vízben bekövetkező baleseteknél képesek társaikat azonnal kimenteni. A mentőbúvárok szakképzett kiképzőiktől a felkészítés alatt elsajátították az elsősegélynyújtási alapismeretek mellett a mentéshez szükséges gyakorlati fogásokat is. Az elméleti ismeretek megszerzése után megtanulták felismerni a vészhelyzeti eseteket, majd az alakulat búvármedencéjében biztonságos körülmények között begyakorolták a víz alatti és víz feletti mentési technikákat.
A mai napon különleges lehetőséget kaptak. Csongrádon, a Holt –Tiszában merültek, ahol komplex mentési feladatot hajtottak végre víz alatt, vízfelszínen és a parton egyaránt. A mentési helyzeteket megnehezítette az élővíz hőmérséklete, ami 16 Co volt és a víz alatti látási viszonyok, amelyek a nullával voltak egyenlőek. Annak ellenére, hogy a búvárok az orruk hegyéig sem láttak a víz alatt, minden mentőbúvár teljesítette mentési feladatát és ennek megfelelően felkészültek a váratlan helyzetekre.
Forrás

Előző cikkKörforgalom épül a Kossuth utcán az evangélikus templomnál…
Következő cikkGondozzuk a katonasírokat…