Kezdőlap MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Alakulatunk négy katonája a múlt előtt tisztelegve teljesítette a Magyar Honvéds…

Alakulatunk négy katonája a múlt előtt tisztelegve teljesítette a Magyar Honvéds…

298


Alakulatunk négy katonája a múlt előtt tisztelegve teljesítette a Magyar Honvédség 175 km-es kihívását.

Nagy Ferenc Ottó főtörzsőrmester, Bálint Lajos szakaszvezető, valamint Hortobágyi Dominik és Nagy Tamás tizedesek, az ezred Művelettámogató Műszaki Zászlóaljának tagjai nem futva, hanem menetelve teljesítettek 175 km helyett 194,4 km-et.
Hogy miért nem 175 km távot tettek meg? A választ Nagy Ferenc Ottó főtörzsőrmester adta meg: „2023. április 07-én lesz 175 éves a Magyar Honvédség, ugyanis 1848-ban ezen a napon nevezték ki hadügyminiszterré Mészáros Lázárt. Az évszámból kiindulva 48 kg teljes harcászati felszereléssel, személyenként 48, 6 km-et meneteltünk, ezzel tisztelegve a hadügyminiszter emléke előtt.”
A katonák a dóci lőtérről indultak el, majd egy előre meghatározott terepútvonalat követtek. A táv alatt többször tartottak rövidebb pihenőket, majd a 23. km-nél egy hosszabbat is, amikor az elvesztett energiát pótolták. Az esti órákban érkeztek meg Szentesre, az alakulat egyik gyakorlóterére, ahol felállították egyéni sátraikat egy, a fáktól védett árokrendszerben, ugyanis a szél erőteljes volt, időnként viharos is, majd rögtönzött tábori körülmények között töltötték az éjszakát. A hőmérséklet sem volt kedvező, de ahogy Nagy főtörzsőrmester mondta: „A Magyar Honvédségben rendszersített hálózsák és sátor ismét jelesre vizsgázott, ugyanis nem fáztunk.”
Másnap, a korai ébresztőt követően a csapat tagjai visszatértek Sándorfalvára, ahol a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj éppen a Tábori Kihelyezési Hetét töltötte.
A csapat egyik tagja, Bálint Lajos szakaszvezető rendelkezik Harctéri Életmentő képesítéssel, így a kihívást teljesítő katonák egészségügyi biztosítása is adott volt, hiszen ekkora táv esetén, nem beszélve a teljes harcászati felszerelés súlyáról, óhatatlanul előfordulnak kisebb sérülések.
A négyfős csapat, személyeként 48 kg felszereléssel 14 óra 18 perc alatt teljesítette a 48, 6 km-es távot, összesen 194,4 km-et.

📷Janó Miklós törzsőrmester és a csapat tagjai
Forrás