Kezdőlap Hírek Retro számítógépek kiállítása a könyvtárban…

Retro számítógépek kiállítása a könyvtárban…

65

A Városi Könyvtárban 2022. április elsején nagy érdeklődés mellett nyílt meg a retro számítógépek kiállítását. A kezdeményező – akárcsak az 5 évvel ezelőtt – Prievara Zsolt szentesi szoftverfejlesztő volt, aki stílszerűen egy Commodore logós pólóban feszített a megnyitón. A kiállítás anyaga részben az ő, részben kollégája, a sándorfalvi Mári Zsolt gyűjteményéből való, amelyet Tímár Ferenc informatikus könyvtáros egészített ki eszközökkel és szakkönyvekkel.

Szekeres Dancsó Mónika igazgatónő üdvözlő szavai után elsőként Szirbik Imre, Szentes volt polgármestere osztotta meg a hallgatósággal saját emlékeit. Róla kevesen tudják, hogy közgazdász végzettségűként szerzett hardver mérnöki diplomát, a 80-as években másodállásban programokat fejlesztett és kor nagy számítógépeit szervizelte.

Másodikként Tímár Ferenc emlékezett a kezdetekre. A Pollák mérnöktanáraként szintén a nyolcvanas években találkozott az eső HT-1080Z iskolaszámítógéppel, majd kollégáival része lehetett az iskola és a város informatikai kultúrájának megalapozásában.

Végül a kiállítás ötletgazdája, Prievara Zsolt adott szakszerű összefoglalót a kiállított számítógépekről, és beszélt saját szakmai pályafutásáról is. Friss mérnök-informatikus diplomával Budapesten játékfejlesztőként kezdett dolgozni, majd az adatbázisokkal és egyedi szoftverfejlesztéssel foglalkozott. Jelenleg az ipari beágyazott rendszerek specialistája, és amint a kiállítás is tanúsítja, a régi számítógépek szakértő gyűjtője.

A kiállított HC és PC számítógépekhez kapcsolódóan sok érdekesség hangzott el az est folyamán, amely kötetlen beszélgetésekkel és a korabeli szakkönyvek lapozgatásával zárult. A kiállítás április 7-ig, csütörtökig tekinthető meg. Ez idő alatt rendhagyó tanítási órák is lesznek a Könyvtár nyitva tartási idejében.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Forrás