Kezdőlap MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Eredményesen zárták az idei év első mentőbúvár tanfolyamát a műszaki ezred és...

Eredményesen zárták az idei év első mentőbúvár tanfolyamát a műszaki ezred és az…

40


Eredményesen zárták az idei év első mentőbúvár tanfolyamát a műszaki ezred és az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái.
Alakulatunk minden évben két alkalommal szervez mentőbúvár felkészítést két hét időtartamban, amelynek első felében az MH Egészségügyi Központ Tünde utcai intézményében az alapvető elsősegélynyújtás és az újraélesztés fogásait sajátítják el a honvédek, majd a szentesi alakulat búvárkiképző bázisán illetve a Tisza vízi gyakorlótéren gyakorolják be a különböző társmentési fogásokat. A mentőbúvár kiképzés kiemelten fontos minden olyan alakulat számára, ahol búvárfeladatokat látnak el a katonák, mivel minden egyes merülési feladat során a helyszínt biztosítani kell mentőbúvár felkészítéssel rendelkező személlyel. A feladatra kijelölt katona folyamatos készenléttel biztosítja, hogy egy esetleges búvárbaleset során a bajba jutott társát azonnal kimenthesse. A mentést végrehajtó búvár a víz alatt csak magára és a már évek alatt megszerzett képességeire, ismereteire hagyatkozhat, ezért a felkészítésen csak olyan búvárok vehetnek részt, akik már rendelkeznek II. osztályú búvárvizsgával.
A kiképzés során a katonák számos helyzetben gyakorolták a társmentés fogásait először jó látási viszonyok között medencében, majd a szinte teljesen átláthatatlan, jelenleg pár fokos, gyors folyású Tisza vizében. A tanfolyam végén a „jelöltek” mind az írásbeli és mind a szóbeli megmérettetésen sikeres vizsgát tettek, mentőbúvár képesítést szereztek.

📸 Király Róbert hdgy.
Forrás