Kezdőlap Könyvtár Tegnap este vendégünk volt Zolcer János, aki két könyvét mutatta be…

Tegnap este vendégünk volt Zolcer János, aki két könyvét mutatta be…

38

A könyvek témája közös: a XX. század titkai.
A “100 év 100 esemény 100 film” című bemutatja a század egészét meghatározó eseményeket. A szerzőtől megtudhattuk, hogy a könyv alapjául szolgáló 16 órás filmsorozatot a ZolcerTV München készítette a német ZDF közszolgálati televíziónak 1999-ben. A sorozatban megszólal közel 600 kor-és szemtanú. 65 szerkesztő, operatőr és egyéb munkatárs három éven keresztül dolgozott a filmeken. Az előadás elején egy kisfilmet is megtekinthettek az érdeklődők, majd Zolcer úr mesélt keletkezésük történetéről. Majd azt is megtudhattuk, hogyan is történt, hogy Egy magyar filmproducer riporterként alkalmazta Mihail Gorbacsovot! Zolcer Jánost 2000-ben felkérte Gorbacsovot a “Secrets of Power” című dokumentum filmsorozat riporteri, prezentátori szerepére. Éveken keresztül együtt járták a világot, ellátogattak a kor legnagyobb politikusaihoz, legmeghatározóbb személyiségeihez. Köztük volt George H. W. Bush, II. János Pál, Helmut Kohl, Simon Peresz, Jasszer Arafat, Fidel Castro, Nelson Mandela, Hans-Dietrich Genscher… A közös munkából egy20 éve tartó, szorosbarátság lett. Az este során így megtudhattuk Hogyan lett a kaukázusi paraszt fiúból a Kreml ura? Milyen politikus volt Gorbacsov és milyen ember?
A találkozásokból, utazásokból, a sok-sok közös élményből született meg a Gorbacsov titkai c. könyv, amely könyvtárunkban is elérhető.
Mindkét kötet interaktív, hiszen számos QR kódon keresztül, több órányi filmanyag is elérhető. Ahogy az előadás is interaktív volt, mert vendégünk nagyon lelkesen, őszintén és szenvedélyesen álszolt a hallgatóság által feltett kérdésekre.
Forrás