Kezdőlap Hírek Hírek Megjelent Tofán Sándor legújabb fotókönyve…

Megjelent Tofán Sándor legújabb fotókönyve…

88

Újabb, immár második Fotókönyvével gyönyörködteti az itt élőket és a Szentesről elszármazottakat Tofán Sándor. Az én Szentesem! 2. ismét a város szépségeit sorakoztatja fel.

Ki-ki csak Tofinak, Tofi bácsinak, Öreg Tofinak hívja az amatőr fotóst, aki fáradhatatlanul fényképezi a várost, s ismerve első albumának fogadtatását, várhatóan a folytatás is sikerre van ítélve. Nem ritka, hogy már hajnalban biciklivel és az elmaradhatatlan fotóapparátussal keresi a témát, a megfelelő fény-és árnyékhatásokat.

A Tisza partján fut össze olykor a horgászó Szabó Zoltán Ferenc polgármesterrel, aki a könyv bemutatóján azt jegyezte meg, talán éppen az ilyen hajnali találkozások során is készültek a „romantikus” Szentest bemutató fotósorozatai. Mindannyian egy ilyen várost szeretnénk látni, amilyen a képeken szerepel, tette hozzá a polgármester. A könyvtár adott otthont a második fotókönyvet bemutató beszélgetésnek, de már az első könyv is az intézmény kiadásában jelent meg 2018-ban, a város támogatásával.

Tofi újabb albuma az első Fotókönyv szerves folytatása. A képek készítőjével Timár Ferenc beszélgetett, 40 éves ismeretségük okán közös témák is szóba kerültek, többek között az, hogy mindketten tanítottak a Pollák szakközépiskolában. Egy közös munka jelenleg is összeköti őket, ami már eredményezett egy albumot 2018-ban, Szentes 50 arca címmel. Ennek alapja a Szentesi Életben futó cikksorozat, a Szentes arculata régen és ma, melyhez Tofi évek óta készíti a helyi nevezetes épületek régi felvételeihez párosított mai képeket. Tofi a Facebookon osztja meg újabb felvételeit, a képek nagy népszerűségnek örvendenek. A fotós bevallása szerint nem a lájkokat akarja gyűjteni. Ezen a felületen tud kommunikálni az ismerőseivel, és a visszajelzésekből „átjön a szeretet”, fogalmazta meg.

A Babilon Könyvesházban megvásárolható második kötetben szereplő 260 kép persze csupán egy igen kicsi szeletet ad az egyébként maga sem tudja, hány százezer fotójából. Az anyagot mindkét Fotókönyv esetében a könyvtár munkatársa, Vágvölgyi Zoltán segítségével válogatta ki Tofi. Műszaki beállítottságú emberként igyekszik hasznosítani mindent, amit a fényképezőgépe felajánl, mondta. Elárulta, a technika segítségével kicsit arrébb tolja a valós méreteket, távolságokat egy idealizáltabb látványért. S hogy mi is látható az albumban? Kedvelt témái is felsorakoznak, úgy mint a Kiss Bálint utca, ahol egyébként nem könnyű fotózni az árnyékok miatt, de mindenféle formában megörökítette már az Erzsébet teret az emblematikus korláttal, szintén szívesen fotózza a Tiszát, a témákban különösen szereti az autók fényeit, a vízcsobbanást, a végtelenbe vezető utat, s a ligetbe is gyakran kibiciklizik, madarakat etetni – és fotózni. Látszik, hogy jól vannak tartva, jegyezte meg Tofi, akinek sajátos füttyjelére már ott is rebegnek a madárkák, és talán nagyobb is a türelmük a fotóssal, aki ma már szintén elmondhatja ezt magáról.

Darók József (Szentesi Élet)

www.szentesielet.hu
www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Forrás