Kezdőlap MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Szervezetszerű és nem szervezetszerű felderítő katonák részére szervezett kiképz…

Szervezetszerű és nem szervezetszerű felderítő katonák részére szervezett kiképz…

34


👀Szervezetszerű és nem szervezetszerű felderítő katonák részére szervezett kiképzést a műszaki ezred az elmúlt héten.👀

Az idei év utolsó felderítő kiképzésén a katonák az ARRK (Automatic Route Reconnaissance Kit) automata útvonal felderítő és elemző készlettel ismerkedhettek meg. A készlet egy nagyteljesítményű hordozható számítógépet, illetve ahhoz csatlakoztatható eszközöket, mint például GPS adóvevőt, lézeres távmérőt, szonárt, és nyomtatót tartalmaz. Továbbá kamerákat, videó és képi adatok rögzítéséhez, valamint egy gégemikrofont hanganyag készítéséhez. A laptopra egy speciális szoftver program van telepítve, amely a megszerzett információk alapján a helyszínen el is készíti a felderítő jelentést. Az egy hetes kiképzés első felében ezek használatát sajátította el az állomány, majd gyakorlatba ültette át a megszerzett ismereteket.
A hét második felében egy külön erre a célra kiépített útvonalon a valóságot megközelítő helyzetet imitáló környezetben tesztelték az ARRK képességeit rögtönzött robbanóeszközökkel veszélyeztetett területen. A kiképzés emellett kiváló lehetőséget biztosított a műszaki felderítő katonák parancsnoki állományának célirányos szakfelkészítésére egy több nemzetiségű környezetben is, amely során a jelentéseiket – a NATO egységes eljárásokkal összhangban – angol nyelven kellett elkészíteniük.

📸 Király Róbert Sándor hdgy. – Janó Miklós őrm.
Forrás