Kezdőlap Könyvtár Őszinte könyvek – őszinte bemutatója…

Őszinte könyvek – őszinte bemutatója…

65

A Szentesi Városi Könyvtárban folytatódott az a sorozat, melyben a közelmúltban megjelent kötetek és szerzőinek bemutatására vállalkoznak. Legutóbb november 2-án Karády Anna írónő két könyvének bemutatóját rendezték meg. A szerzővel Gyergyai-Szabó Mariann tanárnő beszélgetett.

Karády Anna balatonfüredi családból származó, jelenleg is ott élő jogász, pontosabban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ jogi tanácsadója. A Lóczy Gimnáziumban Molnár Sándor tanította neki az irodalmat, a tanár lelkesedése ragadós volt, így már középiskolás korában falta a verseket, de ennek ellenére őt magát is meglepte, hogy megírt egy könyvet.

Az első „felszólítást” az egyetemi szakdolgozatának témavezetője tette meg, hiszen egy nagyon száraz témát izgalmasan dolgozott fel: „írjon történelmi témájú regényeket” – mondta.

A füredi lány az első regénye, a pandémiás időszak alatt kezdett megírásához, talán a „bezárt” körülmények miatt is négy hónap alatt végzett a munkával. Hozzátette: ezt azért megelőzte egy több éven keresztül megvalósuló tanulás: a helytörténeti intézmények felkeresése, kutatások stb.

A kéziratot az Álomgyár kiadónak küldte el, és miután a szűk család jónak ítélte az írást, így nagy feszültség nem volt benne. A kiadó munkatársainak ösztönzésére vállalta fel, hogy saját nevén publikáljon.

A könyvéről szólva: ez egy történelmi, romantikus mű, egy őszinte írás, egy időn átívelő szerelem története. A 448 oldalas regény Almássy Anna, a 21. századi jogászlány történetét meséli el, aki egyszer csak (egy baleset következtében) 1763-ban találja magát, és kénytelen beilleszkedni a közösségbe. Találkozik Oroszy Mihállyal, a fiatal földesúrral, akivel mindenben különböznek, mégis szenvedélyes vonzalom alakul ki közöttük.

A mai értékek szerint nevelkedett lány és az előjogokkal született férfi eltérő világlátása drámai helyzeteket szül. Vajon a szerelmet sem az idő, sem a tér, sem a társadalmi különbségek nem képesek eltiporni?

Még több mást kérdést is felvet a könyv, „melyekre őszintén, a saját véleményem alapján igyekszem megadni a ’válaszokat’ – mondta a szerző.

Második könyvének, A füredi földesúr című kötetnek a 18. századi Füred a helyszíne: betekintést nyújt a kiváltságos létbe, egy földesúr mindennapi életébe és egy nem mindennapi szerelem történetébe.

Ezzel kapcsolatban azt is megtudhatták a találkozón résztvevő szép számú érdeklődők, hogy nagyjából már az előző regényének kéziratakor elkészült vele, egy nagyon picit annak folytatásaként is felfogható.

Egyelőre a jogászi munka mellett ír, de azt is elárulta, hogy ha válaszút elé kényszerül, akkor azírást fogja választani.

Még rövid az írói pályafutása, de már az Álomgyár Kiadó (és az általa működtetett könyvsebolti hálózat) a sikerszerzői között tartja számon Karády Annát, amit könyveinek eladási számai és egyéb mutatók is igazolnak.
Forrás