Alakulatunk katonái és honvédelmi alkalmazottai Magyarország függetlenségéért életükkel áldozott hősökre emlékeztek október 06-án.
A megemlékezés Korsós Sándor főtörzsőrmester történelmi visszatekintésével kezdődött. „1849. október 6. – Az aradi tizenhármak kivégzésének évfordulója egy dátum és egy szám, ami keveset mond el a rideg valóságról, a fájó részletekről. Pedig annak a napnak a drámája nagyon is személyes, nagyon is emberi volt. A lövések és a megfeszülő kötelek tizenhárom életnek vetettek véget. Tizenhárom egyedi, megismételhetetlen sorsnak.”-hangsúlyozta a főtörzsőrmester.
Zárásként az alakulat vezető állománya és a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének képviselői katonai tiszteletadás mellett elhelyezték a megemlékezés koszorúit laktanyánk névadója, Damjanich János tábornok szobránál, valamint az Alacsonyvízi Hídépítő század katonái egy-egy mécses meggyújtásával tisztelegtek a vértanúk emléke előtt.
A délelőtt folyamán Seres József alezredes, ezred-parancsnokhelyettes a Szentes város aradi vértanúk emlékhelyén koszorúzással és mécses gyújtással rótta le tiszteletét a műszaki ezred képviseletében a mártírhalált halt vértanúk előtt.
A megemlékezés végeztével az ezred-parancsnokhelyettes a város és társ fegyveres szervek vezetőivel koszorút helyezett el vitéz Vastagh György ezredes mellszobránál, aki 1944-ben halt hősi halált a Szentes és Csongrád közötti Tisza-hídnál történt csatában.

📷 Janó Miklós őrm.
Forrás

Előző cikkVendégségben Eger Ünnepén…
Következő cikkEFI-esték a könyvtárban…