Kezdőlap MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Alakulatunk katonái és honvédelmi alkalmazottai Magyarország függetlenségéért él…

Alakulatunk katonái és honvédelmi alkalmazottai Magyarország függetlenségéért él…

54


Alakulatunk katonái és honvédelmi alkalmazottai Magyarország függetlenségéért életükkel áldozott hősökre emlékeztek október 06-án.
A megemlékezés Korsós Sándor főtörzsőrmester történelmi visszatekintésével kezdődött. „1849. október 6. – Az aradi tizenhármak kivégzésének évfordulója egy dátum és egy szám, ami keveset mond el a rideg valóságról, a fájó részletekről. Pedig annak a napnak a drámája nagyon is személyes, nagyon is emberi volt. A lövések és a megfeszülő kötelek tizenhárom életnek vetettek véget. Tizenhárom egyedi, megismételhetetlen sorsnak.”-hangsúlyozta a főtörzsőrmester.
Zárásként az alakulat vezető állománya és a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének képviselői katonai tiszteletadás mellett elhelyezték a megemlékezés koszorúit laktanyánk névadója, Damjanich János tábornok szobránál, valamint az Alacsonyvízi Hídépítő század katonái egy-egy mécses meggyújtásával tisztelegtek a vértanúk emléke előtt.
A délelőtt folyamán Seres József alezredes, ezred-parancsnokhelyettes a Szentes város aradi vértanúk emlékhelyén koszorúzással és mécses gyújtással rótta le tiszteletét a műszaki ezred képviseletében a mártírhalált halt vértanúk előtt.
A megemlékezés végeztével az ezred-parancsnokhelyettes a város és társ fegyveres szervek vezetőivel koszorút helyezett el vitéz Vastagh György ezredes mellszobránál, aki 1944-ben halt hősi halált a Szentes és Csongrád közötti Tisza-hídnál történt csatában.

📷 Janó Miklós őrm.
Forrás