Kezdőlap MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred MAMMUT AFM 150 3S homokzsáktöltő berendezés jártasság szintű használatára szerve…

MAMMUT AFM 150 3S homokzsáktöltő berendezés jártasság szintű használatára szerve…

371


MAMMUT AFM 150 3S homokzsáktöltő berendezés jártasság szintű használatára szervezett kiképzést alakulatunk az elmúlt héten. Az egy hetes tanfolyam befejeztével a Műszaki Támogató Zászlóalj, műszaki mentő szakaszából tizenegy katona szerzett harmadosztályú gépkezelői igazolványt.
A homokzsáktöltő gép fontossága árvízvédekezéskor mutatkozik meg, amikor is versenyt futunk az idővel, hiszen a felgyülemlett víz mindenáron utat próbál törni magának. Ilyenkor a meggyengült gátakat meg kell erősíteni, illetve a közelében található településeket pedig meg kell védeni egy esetleges elárasztástól. Régen több száz, több ezer ember kellett a homokzsákok megtöltéséhez. Ellenben egy homokzsáktöltő berendezés alkalmazásához csak 4️⃣ fő szükséges: 1️⃣ fő gépkezelő és 3️⃣ fő a zsákok töltéséhez. Ezzel a felállással egy óra alatt 1️⃣8️⃣0️⃣0️⃣ zsákot lehet megtölteni. Az így felszabaduló emberi erőforrás a katasztrófavédelem területén más tevékenységbe vonható be.

📷 Janó Miklós őrm.
Forrás