Kezdőlap Hírek Katonai eskütétel Szentesen (képek)…

Katonai eskütétel Szentesen (képek)…

22

Alapkiképzésnek adott otthont január és február hónapban az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred.
Szentesen a Damjanich laktanyában január 6-án több mint 70 fő új kihívással kezdte meg a 2020-as évet. Az újoncok a személyes okmányaik ellenőrzése után szerződést kötöttek azzal az alakulattal, ahol katonai szolgálatukat teljesítik majd. A kiképzendők az egységes alapkiképzés hat hetes időtartama alatt a mindennapos testnevelés mellett alaki, egészségügyi, híradó, katonai tereptan, harcászati és lőkiképzésen, továbbá vegyivédelmi és műszaki-robbantási foglalkozásokon vettek részt.

Az újoncok a bevonulást követően felvették egyéni felszereléseiket, elfoglalták elhelyezési körleteiket, majd kezdetét vette a katonai alapismeretek elsajátítása. Alaki foglalkozások mellett előadásokon (nemzetbiztonsági, honvédelmi vagy munka-, tűz- és környezetvédelmi) vettek részt, valamint különböző tájékoztatókat hallgattak meg.
A folytatásban elméleti foglalkozások sora vette kezdetét, amely alapja a gyakorlati végrehajtásoknak.
A gyakorlati kiképzéseken az alakulat egyik gyakorlóterén begyakorolták a 63 mintájú egységsátor építését, a GYODA (gyorstelepítésű drótakadály) telepítését, továbbá megtanulták, hogy saját magukat hogyan tudják álcázni természetes környezetben. A folytatásban kiépítették az egyéni védelmüket szolgáló lövészteknőket. Az általános harcászati kiképzésen a fő hangsúly a terepen történő mozgásokon volt, vagyis lapos-, négykézláb-, és oldalkúszást hajtottak végre, majd begyakorolták azokat a lehetséges harcászati alakzatokat (pl. vonal, ék, gyémánt, kettős oszlop), amelyeket egy harc megvívása közben egy raj felvehet.

A kiképzendők egy tálcatűz oltási gyakorlaton is részt vettek, illetve az alakulat közelharc oktatói bemutatták, majd gyakoroltatták az alapvető esés-, rúgás- és ütéstechnikákat.
Mielőtt életük első éleslövészetére került volna sor, lőelőkészítő foglalkozásokon begyakorolták a tüzelési testhelyzeteket, valamint a pisztoly és gépkarabély lőgyakorlat szabályos végrehajtásának rendjét lépésről lépésre, valamint gyakorló kézigránáttal alap dobógyakorlatot hajtottak végre
Mindezek után a lőtéren éles lövészet keretében pisztoly és gépkarabély alaplőgyakorlatot hajtottak végre sikeresen, továbbá félelmüket leküzdve eldobták életük első éles 96 mintájú támadó kézigránátját. A héten elkezdték a „műszakiság” egyik legfontosabb tudományát megismerni, a robbantást. Elméleti ismereteket szereztek a Magyar Honvédségben rendszeresített robbanóanyagokról és gyújtószerekről, valamint gyújtási módokról, továbbá a robbantási foglalkozásokon kötelezően betartandó biztonsági rendszabályokról.

Az alapkiképzést harcászati foglalkozásokkal zárták. A kiképzendők az alakulat gyakorlóterén „harcoltak”, vagyis tűzpárokat, tűzcsoportokat alkottak, tüzelőállásokat építettek ki, valamint álcázták azokat és saját magukat is. Begyakorolták a védelmet és a sikeres védekezés után azonnal a támadásba mentek át.

Ahogy mondani szokták, „igazi műszaki időben” (szakadó esőben), begyakorolták az időzített gyújtózsinór vágását és gyújtását, valamint végrehajtották a szerelt gyutacs készítését és a legvégén egy szerelt töltetet készítettek el, majd robbantottak fel.
Végül harcászati felszerelésben végrehajtott menetgyakorlaton térképpel való tájékozódással a számukra ismeretlen útvonalat a megadott koordináták alapján teljesítették, miközben a tájoló használatát is gyakorolták. A megadott koordináta pontokon különböző feladatokkal találták szemben magukat, többek között a térképen különböző műveleteket végeztek (oldal-, hátrametszés, álláspont meghatározása), valamint harcképtelen társukat hordágyon vitték.

Az alapkiképzést eredményesen teljesítők (55 fő) ünnepélyes keretek között tett esküt családtagjaik, ismerőseik előtt 2020. február 14-én Szentesen a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban.

Az eskütételt az alábbi videón tekinthető meg: https://www.facebook.com/szentesimozaik/videos/168170877941445/

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred|50
Forrás