Kezdőlap MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred 15 éves a Víztisztító század…

15 éves a Víztisztító század…

93

Szeptemberben ünnepli 15. születésnapját az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Víztisztító százada. A mai napig nemzetközi szinten is egyedülálló képességekkel rendelkező alegység megalakításának egyik célja az akkori NATO-n belüli képességhiány leküzdése volt.
A század az elmúlt 15 évben megannyi megmérettetésen ment keresztül, amelyet sikeresen leküzdve mindig tovább „öregbítette” saját, és a Magyar Honvédség hírnevét. A teljesség igénye nélkül ide sorolhatjuk a megalakulása utáni első nagy nemzetközi „szereplését”, a németországi Baumholder térségében megtartott „Heroic Engineer” (2004), valamint a Zöldfoki-szigeteken tartott „Steadfast Jaguar” (2006) NATO hadgyakorlatokat, ez utóbbin egy szakasznyi erővel napi több mint 200.000 liter ivóvizet szolgáltattak a szövetséges katonák számára.
A számtalan sikeres hazai és nemzetközi gyakorlat mellett szinte minden évben aktív NATO készenléti szolgálatot láttak el, amely folyamatosan magas készültségi szintet követelt az alegység állományától. Az állandó kihívásokkal párhuzamosan a katasztrófavédelmi feladatok ellátásában is jeleskedtek, úgy, mint árvízvédelmi feladatok ellátása, valamint a „Vízforrás” elnevezésű feladatban, amely során 2013-tól majd másfél éven át az ország területén több alakulattal karöltve mintegy 160 település 421 ezer lakosának vízellátásában vettek részt.
Az elmúlt évek során a század állománya ugyan megváltozott, de az alapító tagok közül 13 fő még a mai napig is a századnál szolgál és aktívan járul hozzá a mindennapi élethez.
Állománygyűlés keretén belül Antal László ezredes, a műszaki ezred parancsnoka egy fali emléktárgy átadásával köszönte meg a század eddig végzett munkáját, valamint emléklapot adományozott a század állományába tartozó alapító tagok részére.

További eredményes munkát, erőt és egészséget kívánunk a század állománya részére!
Forrás