Kezdőlap MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred A lengyel hősökre emlékeztek…

A lengyel hősökre emlékeztek…

57

(Képmelléklettel)

Szentes város önkormányzata, a MH. 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrede, valamint a Honvédség és Társadalombaráti Körök Szentesi Szervezete augusztus 5-én koszorúzást rendezett a Szentes határában lezuhant lengyel legénységi Halifax típusú repülőgép tragédiája 75. évfordulóján.

A Csongrádi út és a Lengyel utca sarkán található emlékműnél szervezett megemlékezésen Szirbik Imre polgármester mondta el gondolatait. Többek között kiemelte a két nép közötti hagyományosan jó kapcsolatokat, valamint az 1944-ben történt tragédiára való emlékezés jelentőségét.

Oltyán Lajos, a Klauzál Gábor Általános Iskola egykori igazgatója gyermekkori emlékeit elevenítette fel: hallotta, majd később látta a lezuhant, égő lengyel repülőgépet. Akkor még nem tudták, csak találgatták, hogy kerülhetett Szentes légterébe. Azóta is többször szóba került, a ’90-es években Varga Károly mérnöktanár kutatómunkája nagyban segített az igazi okok megismerésében.

A címzetes igazgató azzal zárta visszaemlékezését, hogy szükség van az ilyen rendezvényekre, mert figyelmeztetnek a háború borzalmaira.

Dr. Biernacki Karol, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli szegedi konzulja emlékezését a 75 évvel ezelőtti Varsói felkelés felidézésével kezdte, annál is inkább, mert a napokban a lengyel fővárosban is ezt tették – százezrek.

A földalatti lengyel Honi Hadsereg gyengén felfegyverzett egységei halált megvető bátorsággal megtámadták a varsói német helyőrség alakulatait.
Az egykori katonákból, valamint civilekből verbuválódott Honi Hadsereg csupán könnyű-fegyverzettel volt felszerelkezve, többnyire csak puskákkal és revolverekkel rendelkeztek, ami messze elmaradt a megszálló németek haditechnikája mögött.

A brit irányítással működő, lengyel katonákból álló 1586-os különleges műveleti század hadianyagot és utánpótlást szállított a felkelőknek Olaszországból Lengyelországba. A bevetések első napján, augusztus 2-án éjjel a német radarok észlelték az egyik küldetéséről visszatérő négymotoros Halifax bombázót. A felszálló német éjszakai vadászok a szentesi Tisza-híd közelében lelőtték a repülőt. A hétfős személyzetből öten ejtőernyővel el tudták hagyni a gépet, ők hadifogságba estek. Ketten azonban – a 24 esztendős Pawel Szejnowski és a 31 éves Jan Lewandowski – életüket vesztették.

Szomorú az itt lelőtt gép tragédiája, az viszont örömteli, hogy a magyar nép a lengyelek súlyos tragédiáira is emlékezik, emlékműveket állítanak, koszorúznak. A környékben még ezt teszik Rúzsán, Bácsbokodon, Lajosmizsén és itt Szentesen is, köszönet érte – fejezte be beszédét a konzul.

Ezt követően a szentesi önkormányzat, a Szentes Járási Hivatal, Lengyelország szegedi konzulátusa, a fegyveres testületek, a Jövőnk Szentes Egyesület, a helyi Fidesz, a HTBK szentesi szervezete, az Együtt Szentesért Egyesület vezető képviselői – katonai tiszteletadás kíséretében – megkoszorúzták Brzózka Marek, fiatal szegedi szobrászművész alkotását, a 2013-ban avatott Lengyel Hősi Emlékművet.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=2955320721205732


Forrás