Kezdőlap MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Búvár tábor a műszaki alakulatnál…

Búvár tábor a műszaki alakulatnál…

69(Képmelléklettel)

A MH. 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred 2016 óta szervez táborokat, és az eltelt évek bizonyították, hogy azok egyre népszerűbbek a fiatalok körében. Az első évben egy táborral kezdték, az idén már hármat hirdettek meg, amelyek gyorsan (némelyik 1-2 nap alatt) meg is teltek. Az idei táborokban összesen huszonhat visszatérő táborozó volt.

A július 29 – augusztus 3. között megrendezett búvár tematikájú táborban (mint a többiben is) a „bevonulást” követően a gyerekek egy általános tájékoztatót kaptak szüleik jelenlétében, majd mindenki átvehetett egy, a táborra jellemző „welcome” csomagot. Ezt egy munka -, tűz- és balesetvédelmi, környezetvédelmi és egészségügyi ismereteket tartalmazó tájékoztatás követett.

Ezután lehetőséget kaptak a katonai élet alapvető alaki szabályainak megismerésére és begyakorlására. Ezt követően lépésről lépésre kezdték elsajátítani a búvárkodás alapjait (felszerelés, ön- és társmentés, kiegyensúlyozás, merülés tervezés DECO-92 – dekompressziós – táblázattal, ami a levegőszámításhoz szükséges) előszőr elméletben, majd gyakorlatban, – mindezt az ezred búvárbázisán (akadálypálya
elemeinek leküzdése, víz alatti kötözési feladatok).

Az itt tanultakat átültették a valós életbe is, és a Mályi tóban a nyíltvízi merülést is kipróbálták. Ízelítőt kaptak a „vízen járás” alapjaiból is: evezés, ladikozás, átkelés kötél mellett.

A táborlakók változatos megmérettetéseken vehettek részt: járőrverseny,
kézigránát dobóverseny, légpuska lövészverseny. A legérdekesebb, a leglátványosabb, a legjobban várt a bátorság próba volt, amely a
következőkből állt: merülés hat méter mélyre és akadálypálya elemének (szűk 3 méteres cső) leküzdése, páros és csoportos merülés, lebegés, kötözés, víz alatti fotózás, továbbá ön és társmentési technikák).

A tábor zárásaként (ez is hagyományos) a családtagok lehetőséget
kaptak arra, hogy megtekintsék a tábort, és a gyermekeik által tartott gyakorlati bemutatót. Itt beszélgettünk néhány táborlakóval, akik szerint összességében nem volt vészes a program végrehajtása, nem volt könnyű, de nehéz sem. „Az biztos, hogy egy kis bátorság kellett hozzá”.

Egy (nevét elhallgató), Budapestről érkezett házaspár elmondta: nem féltették 17 éves gyermeküket elengedni ebbe a táborba, tudták, hogy megfelelő felügyelet mellett lesz. Hozzátették: az idén már volt gyermekük a székesfehérvári (harci), és a szolnoki (légi) táborban is, hiszen katonai pályára készül. Jelenleg civil szakmát szerez a fiú, de a katonai hívatáshoz megfelelő hozzáállásra és gyakorlásra van szükség, és azt itt megszerzi – mondták.

A tábor utolsó programja az ünnepélyes sorakozó volt, melynek keretein belül elismeréseket, díjakat adott át Antal László ezredes, a MH. 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka, és a tábor szakmai instruktora, id. Márton Róbert főtörzsőrmester.

Elismerést kapott:

Legéletrevalóbb táborozó: Törőcsik Hódos
Legjobb egészségügyes táborozó: Zsolnai Zalán
Legjobb lövő fiú: Durgó Bence
Legjobb lövő lány: Kiss Adrienn
Legtöbbet fejlődő fiú: Glück Jetro
Legtöbbet fejlődő lány: Beraczkai Liliána
Legjobb búvár táborozó: Csatlós Máté
Legsportosabb táborozó: Gecse Eszter
Legjobb fegyverszerelő: Zsolnai Koppány
Legjobb fekvőtámasznyomó fiú: Lázár Balázs
Legjobb fekvőtámasznyomó lány: Gecse Eszter
Legjobb táborozó: Ungi László

A tábor legvégén egy közös ebéd a táborlakókkal és szülőkkel zárta a hatnapos a „katonaéletet”.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=2951982358206235

(videó: Király Róbert Sándor)
Forrás