Kezdőlap MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Mi történik akkor, ha a műszaki ezred kommunikációs rendszerét, úgy, mint a...

Mi történik akkor, ha a műszaki ezred kommunikációs rendszerét, úgy, mint a tele…

171


Mi történik akkor, ha a műszaki ezred kommunikációs rendszerét, úgy, mint a telefonos vagy internetes rendszert megzavarják? Hogyan történik az információáramlás egy ilyen esetben?

A megoldás az R-142/G rádióállomás, amely ultrarövidhullám (URH) és rövidhullám (RH) frekvenciatartományban, nyílt és titkosított formában egyaránt megbízható összeköttetést biztosít, valamint atom- biológiai- és vegyi szennyezett területen is alkalmazható. Ennek a rádióállomásnak a biztos használatára tartott a műszaki ezred kiképzést a kijelölt állománynak két hét időtartamban.
Az általános híradó ismereteket követően a rádióforgalmazás szabályait sajátították el a katonák, többek között a hívójelek, hívónevek használata, közlemények átkódolt formában való továbbítása vagy mit szabad és mit tilos mondani a rádióba. Majd rátértek az R-142/G rádióállomás alapos megismerésére, használatára. Mivel mindenki sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát tett a kiképzés végén, így most már nem jelent gondot a rádióállomás telepítési helyének kiválasztása, az antennák telepítése vagy az aggregátorok használta továbbá az R-142/G–hez tartozó négy féle rádiókészüléket is biztosan tudják hangolni és a frekvenciákat beállítani valamint váltani.
Forrás