Kezdőlap Hírek II. Rákóczi Ferenc születésére emlékeztek…

II. Rákóczi Ferenc születésére emlékeztek…

54

A magyar Országgyűlés a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc emlékévnek nyilvánította. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred is, melynek nyitó rendezvényét tegnap tartották Budapesten a Hősök terén.

A Rákóczi- emlékév alkalmából a fejedelem születésének évfordulóján koszorúzással emlékeztünk meg alakulatunk névadójáról. Papp István főhadnagy ünnepi beszédében emlékeztetett Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem és Zrínyi Ilona fiára, Thököly Imre fejedelem nevelt gyermekére, aki 343 éve született március 27.-én és 315 éve választották Erdély fejedelmévé.

Bár a nevével fémjelzett szabadságharc elbukott, mégis óriási nemzetközi összefogást teremtett és egyben a szabadságért folytatott magyar küzdelmek leghosszabbika volt (1703-1711). Rákóczi képes volt összefogni a magyarságot, a legkülönbözőbb társadalmi rétegeket Magyarország függetlensége érdelében.

A megemlékezést követően az ezred parancsnoksága, a Honvédelmi Dolgozók Országos Szakszervezete és a Honvéd Rákóczi Sportegyesület elhelyezték Rákóczi szobránál a megemlékezés koszorúit.

A fejedelem 735. április 8.-án Rodostóban bekövetkezett halála előtt így fogalmazott utolsó emlékirataiban:
„Én ma is lelkes fia vagyok hazámnak, ma is állom esküvésemet, hogy fejedelemségem szabadságát és törvényeit meg fogom védeni.”

Rákóczi tetteit és személyiségét számos legenda őrzi, alakja a magyar szabadság és a végsőkig kitartás szimbóluma lett.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Forrás