Kezdőlap MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Munkabúvárok valós feladaton…

Munkabúvárok valós feladaton…

60

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárai a múlt héten tartott felkészítés után éles feladatként a régi Eszperantó-híd aljzatait alkotó fa oszlopokat emelték ki a Kurcából Szentesen.
A könnyű és nehéz búvárok a híd faoszlopait többféle módszerrel tették partra, az egyik csoportban a nehézbúvárok víz alatt elvágták az oszlopokat, majd könnyűbúvár társaik segítségével a partra úsztatták. A másik csoportban könnyűbúvárok dolgoztak, akik egy romboló csörlő segítségével húzták ki az oszlopokat.
A régi Eszperantó-híd 24 tölgyfa cölöpre épült 45 méter hosszú és 1,5 méter széles fahíd volt, amely a kiséri városrészt és a Széchenyi-ligetet kötötte össze. A híd 1982 májusában – a Szentesen megrendezett országos eszperantó béketalálkozó emlékére – az Eszperantó-híd elnevezést kapta. A fahíd felett azonban eljárt az idő, ezért a város vezetése bontásra ítélte.
Természetesen a lebontott híd mellett már kész az új, vasbeton alapokon nyugvó fahíd és már használatba is vettek a szentesiek.
A búvárok tevékenységét a HSzC Zsoldos Ferenc Szakgimnázium és Szakközépiskola honvédelmi nevelésben résztvevő diákjai is megtekintették.
Forrás