Kezdőlap MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Felkészültek a mentésre…

Felkészültek a mentésre…

80

A társmentést gyakorolták három alakulat katonabúvárai Szentesen. Az éves mentőbúvár-tanfolyam részeként a bajbajutott, eszméletlen búvár kimentését szimulálták a résztvevők a ligeti strandfürdő medencéjében.

Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred és a házigazda MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárai a kéthetes felkészítés alatt az elsősegélynyújtási alapismeretek mellett a mentéshez szükséges gyakorlati fogásokat tanulták meg. A búvármerülések biztonságos végrehajtásához ugyanis szükség van jólképzett mentőbúvárokra is, hiszen ők azok, akik a vízben bekövetkező baleseteknél képesek társaikat azonnal kimenteni.
A mentőbúvár képzésen résztvevő katonák megtanulták felismerni a vészhelyzeti eseteket, majd a szentesi strandon biztonságos körülmények között begyakorolták a vízfelszíni és víz felszín alatti mentés technikáit. A vízből történő mentésnél alapvető, hogy a búvár gyorsan felismerje a helyzetet, azonban nem szabad kapkodni, mert ilyenkor a saját és a bajbajutott személy élete is az ő kezében van. Fontos, hogy a mentőbúvárok többször elgyakorolják a mentés mozzanatait, mivel éles helyzetben nincs mód a cselekmények átgondolására, ilyenkor rutinból, higgadtan kell tenni a dolgukat.
Forrás