Kezdőlap MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Gyorstelepítésű híd a gyakorlótéren…

Gyorstelepítésű híd a gyakorlótéren…

369

TMM-3 nehézhídrakó felszerelés telepítését gyakorolta a Hídépítő Zászlóalj kijelölt állománya a műszaki ezred 1-es számú gyakorlóterén. Ez a gépjárműre szerelt, ollós rendszerű, gyorstelepítésű hadihíd készlet alkalmas a nehezen járható terepszakaszok és bombatölcsérek áthidalására, rombolt út és hídelemek pótlására, személy és gépjármű forgalom biztosítására egyaránt.
A baklábakon nyugvó hídszerkezet kiválóan alkalmazható katasztrófahelyzetekben is. Ilyen szerkezetű hidat építettek az alakulat katonái 2010 októberében is, amikor a vörösiszap katasztrófa sújtotta Kolontáron a Torna patakon átívelő, iszapömlés által súlyosan megrongált vasbetonhidat kellett ideiglenesen kiváltani.
Egy készlet négy gépjárműből (Kraz 255/B, vagy Kraz 260) és négy hídelemből áll, melyekből az alegység közel egy óra alatt képes negyven méter hidat építeni. A hídelemek egymáshoz is kapcsolhatóak és jól kombinálhatóak alacsonyvízi fahidakkal is.
Az egyhetes felkészítés során a kiképzendők begyakorolták az újonnan kapott, felújított Kraz 260- ra szerelt hídrakó felszerelés használatát, ugyanis jövő héten a 170 éves a Magyar Honvédség rendezvénysorozat keretében Tápióbicskén, a tápióbicskei győztes ütközet évfordulója alkalmából szervezett rendezvényen a Tápió patak áthidalására használják majd, mellyel megkönnyítik a látogatók gyalogos közlekedését a település két része között.
Forrás