Magasnyomású palacktöltő kompresszor tanfolyam zajlik Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél.
Ezen a kéthetes tanfolyamon saját állományunk mellett részt vesznek még az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái is. A felkészítésen tapasztalt búvárok segítségével elsajátítják azon búvárpalackok és indítópalackokok töltésének fogásait, melyeket elsősorban búvár merülésekhez használnak. Az így megtöltött, sűrített levegős palackok alkalmasak még PTSZ és harckocsi motorok indításához is, abban az esetben, ha azoknak az akkumulátora éppen a harctéren merülne le.
A kompresszorral feltöltött palackok tartalma megfelel a légtéri levegő összetételének (21%oxigén, 78%nitrogén és 1% egyéb gázok), csak sűrített formában tartalmazza azt. Ezzel a sűrítési eljárással egy 10 literes palackban akár 2000 liter levegőt is el tudnak tárolni.
Nagyon fontos, hogy a búvárpalackokba kizárólag olyan sűrített levegő kerüljön, amely élettani szempontból teljes mértékben megfelelő ahhoz, hogy a búvár belélegezze, mert a víz alatt az élete múlik rajta. Ezért búváraink gondosan odafigyelnek arra, hogy az újonnan érkezett állományt is szakszerűen felkészítsék a palackok töltésére.
Forrás

Előző cikkPierre Curie halála után néhány évvel Marie és Pierre volt tanítványa, Paul Lang…
Következő cikkDorog Diák ll. O.B. kis csapatunk készen áll….