Kezdőlap Egyéb Dr. Brusznyai Árpádra emlékeztek…

Dr. Brusznyai Árpádra emlékeztek…

414

a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján
http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2016/2/brusz.htm

A Horváth Mihály Gimnáziumban 2016. február 25-én a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján közös emlékezésre és koszorúzásra várták az iskola diákjait a HMG egykori növendékére való megemlékezésre, aki az 1956-os forradalom kivégzett mártírja volt. Ezen a napon , aki Derekegyházon született 1924. június 27-én és Budapesten halt meg 1958. január 9-én. Róla, és példájáról beszélt Sipos Árpád református lelkész a gimnázium falán elhelyezett emléktábla előtt.

Úgy fogalmazott, hogy mi magyarok különösen érzékenyek vagyunk a csodára. Várjuk annak bekövetkeztét, tudunk örülni neki, de ha kell akkor magunk is csodákra vagyunk képesek.

Brusznyai Árpád tanulmányait 1934–1942 között a Horváth Mihály Gimnáziumban végezte, majd 1942 Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán a klasszika-filológia tanszéken Eötvös-kollégista és 1947-ben ösztöndíjasként Bécsben tanult egy évig.

A z 1956-os forradalom idején Veszprémben dolgozott. Fiatal tanítványait forradalmi csoportba szervezte, de soha nem engedte őket fegyveres harc közelébe, hogy életüket megóvja. Határozott fellépése révén több, a városi felkelők által elfogott helybéli ÁVH-s és gyűlölt pártember menekült meg a lincseléstől, és került a forradalmi hatóság „rendes” őrizetébe, bírósági eljárásra várva. Ennek ellenére Brusznyait a megtorlás során egy koncepciós perben (Brusznyai-per) a népi demokratikus államrend erőszakos megdöntésére irányuló fegyveres összeesküvés szervezésével és népellenes bűncselekmények elkövetésével vádolták meg.

A Győri Katonai Bíróság Népbírósági Tanácsa – a mellette szóló bizonyítékokat figyelembe véve – előbb „csak” életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. Az „enyhe” ítélettel elégedetlen Pap János, az MSZMP helyi vezetője azonban személyesen közbelépett, ennek nyomán Brusznyait a Legfelsőbb Bíróság Tanácsa kötél általi halálra ítélte.

Az emlékezés végén Tóth Tamás igazgató és Sipos Árpád megkoszorúzták az emléktáblát.

Ezen a napon az ötödik és a hatodik órában a gimnázium dísztermében rendhagyó történelem órán vehettek részt a végzős hallgatók, ahol emlékeiről és GYÖKEREIRŐL tartott előadást Sipos Árpád.
Forrás