Kezdőlap Kultúra és szórakozás Múzeum Régészet napja Szentesen…

Régészet napja Szentesen…

79

http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2015/5/reg.htm

Lelőhelyfelderítéstől a rekonstrukcióig – a 2015-ös Régészet Napja alkalmából az ország több, mint 30 pontján több száz izgalmas programmal várnak mindenkit!

A tavalyi év sikerét követően a Magyar Régész Szövetség 2015-ben is meghirdeti a Régészet Napját, a „Lelőhelyfelderítéstől a rekonstrukcióig” címmel. A rendezvény időpontja 2015. május 29-30.

A program fő célja ebben az évben is a régészet mint tudomány bemutatása, a régészeti kutatások friss eredményeinek népszerűsítése. Most elsősorban a tudományos munka módszertanára szeretnénk irányítani a figyelmet: hogyan fedezi fel a régész a lelőhelyeket, leleteket, és hogyan rekonstruálja ezek alapján a múlt egy szeletét.

A résztvevő múzeumok, örökségvédelmi intézmények és egyetemi régészeti tanszékek az ország 30 pontján színes programokkal várják az érdeklődőket. Május 29-én, pénteken elsősorban a gyermek- és iskoláscsoportokat, május 30-án, szombaton pedig a családokat és a felnőtteket várják a szervezők.

Az események közt találunk ismeretterjesztő előadásokat, kézműves- és hagyományőrző programokat, régészeti sétát és kerékpártúrát a környék ismert és kevésbé ismert lelőhelyeire, ásatáslátogatásokat. A nap folyamán megnyílnak a régészeti raktárak és laboratóriumok ajtajai. A látogatók megismerkedhetnek a régészettel kapcsolatos társtudományok és szakmák művelőinek munkájával, testközelből láthatják a legmodernebb földmérő technikákat, megtanulhatják a sírfeltárás fortélyait, kipróbálhatják magukat a restaurátorok szerepében, állat- és embercsontokat vizsgálhatnak a kutatók segítségével.

Az alábbi plakáton megtekinthető a Koszta József Múzeum programja:


Forrás