Kezdőlap Kultúra és szórakozás Szentesi Művelődési Központ Mindenkit szeretettel várunk Péterfi Judit, Dr. Oczella Péter és Mester Károly e…

Mindenkit szeretettel várunk Péterfi Judit, Dr. Oczella Péter és Mester Károly e…

1047


🥳Mindenkit szeretettel várunk Péterfi Judit, Dr. Oczella Péter és Mester Károly előadására! 🥳🗣

⏱Időpont: 2025. december 2. (kedd) 18.30
🏦Helyszín: Művelődési és Ifjúsági Ház
( Szentes, Tóth József utca 10-14.)
🎟️ Belépő: https://in-time.hu/e/beledoglunk-vagy-tuleljuk-szentes-251202

Beledöglünk vagy túléljük?
De hogyan jutottunk el odáig, hogy ez a kérdés ma egyáltalán felmerülhet? Mert úton-útfélen, az élet szinte minden területén szembejön velünk: az emberiség képes lesz megküzdeni a jelenlegi problémákkal, vagy belepusztul a saját önpusztító viselkedésébe? Szembe kell néznünk a XXI. század társadalmi, környezeti és egyéni kihívásaival, és meg kell találnunk a kiutat a válságból.
Sokan mondják: „régen minden jobb volt.” De vajon tényleg jobb volt – vagy csak egyszerűbb, emberibb és természetesebb?
A XXI. század kihívásai – egy tabuk nélküli előadáson.
Hová sodort bennünket az önpusztítás, a mértéktelenség, a jólét illúziója, a testi és lelki mérgezés, a társadalmi széthúzás, a környezet kizsigerelése és felélése? És legfőképp: hogyan lehet ebből az örvényből kimászni – egyénileg és közösségileg?
Ez az este szembesít és provokál, ugyanakkor valódi kapaszkodókat is kínál.

Péterfi Judit – riporter, műsorvezető – kritikus és szókimondó, szakmailag elismert vendégeivel – együtt járja körül, mi történik velünk, bennünk és körülöttünk. Elemzik, miért érezzük egyre gyakrabban, hogy a kihívások szétfeszítenek, és miért robogunk teljes gázzal a szétesés felé.

Miről szól az előadás?
1. Élelmiszerek és hatóanyagaik
Miért és hogyan mérgezzük – gyakran tudtunkon kívül – a szervezetünket? Mely élelmiszerekkel ártunk a legtöbbet magunknak? Mi okozhat meddőséget, miért nő a hiperaktív gyerekek száma, és hogyan függ ez össze az étrenddel? Mit művel a glutén, a hús, a tej a szervezetünkkel, mit rejtenek az ultrafeldolgozott élelmiszerek? Milyen vitaminokat kell pótolnunk, és hogyan hatnak a növényvédőszerek, tartósítószerek, ízfokozók? Miért vagyunk kimerültek, fáradékonyak, és miért hízunk, ha például rosszul alszunk?

2. Mentális egészségünk válsága
Szorongás, függőségek, gyógyszerfogyasztás, a gyerekek pszichés terheltsége, és a társadalmi stigmák, amelyek miatt nem merünk segítséget kérni. Hogyan függ össze az étkezés a pszichés betegségekkel, a depresszióval, az ételallergiákkal, vagy az autizmus terjedésével?

3. A mértéktelenség korszaka
Túlfogyasztás, habzsolás, mozgáshiány – és a tévhitek, amelyek hosszú távon felemésztenek. A WHO szerint azok, akik rendszeresen mozognak – akár csak napi 30 percet –, 4–6 évvel tovább élnek, és 30–40%-kal csökken náluk a korai halálozás kockázata. Miért lehet a sport túlélési stratégia?

4. Oktatás és felelősség
Hogyan veszíti el egy ország a jövőjét, ha nem fektet az oktatásba? Milyen következményei vannak a szociális különbségek mélyülésének, és mit jelent az egyéni felelősségvállalás korában tanulni és gondolkodni?

5. Social média, információáradat, kóklerek
Hogyan válunk függővé a képernyőktől, és miért épülünk le a túlzott információ fogyasztástól? Miért médiafüggők már a hároméves gyerekek, és mit tesz ez az idegrendszerükkel? Kiben bízhatunk meg, ha szakembert keresünk? Hogyan navigáljunk a hamis információk között? Mit csináltak régen jól az emberek – amit ma is muszáj újratanulnunk, ha túl akarjuk élni?

6. Hogyan éljünk hosszan és jól? – A kék zónák titka
A kutatók szerint a hosszú, jó élet titka nem csupán a genetika, hanem az életmód. Mutatjuk mit tehetünk, hogy a nyugdíjas éveinket ne ágyhoz kötve kelljen eltöltenünk.
Az est célja, hogy ne csak kérdéseket tegyünk fel, hanem válaszokat is találjunk: Mit tehetünk egyéni szinten? Hogyan segíthetünk egymásnak? Hol húzzuk meg a határt a pusztító szokások és az építő döntések között?

#előadás #érdekességek #beszélgetés




Forrás