Kezdőlap Hírek Hírek 50 éves a Szentesi Fotókör kiállítás megnyitó…

50 éves a Szentesi Fotókör kiállítás megnyitó…

727

Egy programlehetőséget kínáltunk azon fotósoknak, akik megtiszteltek minket a képeikkel és eljöttek az ra június 15-én. A Tóth József Színház és Vígadó főbejárata előtt volt a találkozó, Itt Lantos Imre vezetésével be lehet járni a szecessziós színház épületét, utána kis séta a városközpontban, majd a Fridrich Fényírdában folytatódott velük a fotós program. Innen mentek át a galériába a megnyitóra, ahol már várták őket az ünnepelt alkotók.

Szabó Zoltán Ferenc köszöntötte a jelenlévőket, megemlítette, hogy az alkotó közösség mennyire fontos a város életében. A Szentesi Fotókör tagok a művelődési intézménnyel együtt szervezik az országosan ismert Aktfotó Biennálét és az Alföldi Fotószalont. Ezeken a rendezvényeken az elmúlt negyvennégy év alatt sok száz fotós jelent meg képeivel, ismerte meg a városunkat, vitte el a hírünket. A külföldi kapcsolatok segítségével pedig a határainkon túl is megjelentek a fotókör képei, tematikus kiállításokkal bemutatva az itteni fotós látásmódot.

Csák László zenész a kiállítás hangulatához csatlakozott egy zenei produkcióval, beépítette a hangzásba a régi fényképezőgépek zárhangját, ezzel egy kis hangélményt előállítva.

Varróné Szabó Ildikó a Szentesi Művelődési Központ előző igazgatója emlékezett vissza a sok éven át tartó közös programszervezésekre, a jó kapcsolatra a Szentesi Fotókörrel.
Szirbik Imre, Szentes város előző polgármestere is köszöntötte a megjelent vendégeket és fotósokat. Ő sok alkalommal nyitotta meg az országosan is meghatározó fotókiállításokat, így látta a változó képi világot, a technika átalakulását, a képeken megjelenő gondolatokat.

Horváth Imre, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Szövetségének az elnöke oklevél átadásával köszöntötte az ötven éves fotós közösséget. A MAFOSZ részére is fontos a nemzedékeken átívelő alkotóközösség, a régi és a jelenlegi tagok sikeres szereplése az országos pályázatokon.

Łodzi Fotóművészek Társasága – (ŁTF) ( Łódz, Lengyelország), vezetője: Sławek Grzanek is köszöntötte a fotóköri tagokat, megemlítve a 2013-ban elkezdődött jó kapcsolatot a lengyel és a magyar fotósok között. A két klub életében kölcsönös kiállítás cserék, közös bemutatkozások, fotós programok voltak, az ŁTF tagok is sikeresen szerepeltek az itteni fotópályázatokon, a szentesi fotósok képei is több alkalommal megjelentek a Łódzi kiállítótermekben.

Nagy István fotóművész, a Szentesi Fotókör vezetője is köszöntötte a megjelent közönséget és a fotós vendégeket. Kicsit visszaemlékezve a régi klubéletre, a hétfő esti fotós foglalkozásokra. Köszöntötte a megjelent régi klubtagokat, köztük Bugyi Istvánt, a fotókör egyik alapítóját, aki személyesen is megjelent a megnyitón.

Megemlítette, hogy a mostani 50 éves kiállítás első része a Szentesi Fotókör tagok sikeres képeiből lett megrendezve, itt a tagok több alkalommal kiállításokon elfogadott, vagy díjazott alkotásait szedték össze egy nagy csokorba. A „BÜSZKESÉGEINK” kiállítási rész egy kis összefoglaló az elmúlt 10 évben pályázatokon szerepelt munkákból, alkotónként 2-2 képet bemutatva. Kiállító fotósok névsora: Blaskovics Zoltán, Gálfalvay Hilda, Głuszczak Zbigniew, Györgyi László, Kiss János, Kozma Anita, Lantos Imre, Maczik Eleonóra, Marton Ferenc, Nagy Balázs, Nagy István, Német Gabriella, Sarusi István, Szaszkó Antal.

A tárlat második része a nemrég összeállított „MINIMÁL” új kiállítási képanyag. Néhány évente a klubtagok egy közösen kiválasztott témakörben kezdenek el együtt dolgozni, ezen képanyagokból közös válogatással összeállítanak egy kiállítást, amit próbálnak bemutatni Magyarországon és a nemzetközi kapcsolatokon keresztül más országokban is. Ennek a képanyagnak egy kis válogatását már egy szabadtéri tárlaton látni lehetett 2023-ban Szentesen, most több képpel kiegészítve, újragondolva lett belőle egy új tárlat.

Nagyon fontos a Szentesi Fotókör tagok életében a környezetünkben lévő és távoli fotóklubok alkotó közösségeivel történő kapcsolattartás, ezért meghívtak hét alkotócsoportot, hogy közösségenként 5-5 képpel mutatkozzanak ők is be ezen az évfordulós kiállításon. Így a Tokácsli Galéria kis termét a vendégek munkáival töltik meg, ezzel az évfordulós ünnep nem csak egy szentesi esemény, hanem egy közös program az alföldi régióban sok fotográfussal, magyar, lengyel és szerb vendégekkel.
A Meghívott baráti fotós alkotócsoportok, akik képeikkel is szerepelnek a kis teremben és eljöttek a megnyitó ünnepségre: Kecskeméti Fotókör Kecskemét, Łodzi Fotóművészek Társasága – (ŁTF) Łódz Lengyelország, Lucien Hervé Kamera Klub Hódmezővásárhely, Márvány Fotóműhely Békéscsaba, Szegedi Fotókör Szeged, Vajdasági fotó-, film- és videó szövetség FKVSV Novi Sad (Újvidék) Szerbia, Wesel Hugó Fotókör Kiskunfélegyháza

Fotó: Maczik Eleonóra

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Forrás