Kezdőlap Hírek „Borosos” diákok látogatása a koperi kikötőben!…

„Borosos” diákok látogatása a koperi kikötőben!…

148

A koperi kikötő egy kulcsszereppel rendelkező, közepes tengeri kikötő Szlovéniában BIP-státusszal (Border Inspection Post, határállomás). Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy iskolánk csapata szakmai szemmel nézhetett szét itt, megismerhette a tengeri kikötő lehetőségeit, tanulmányozhatta működését, tapasztalatokat gyűjthetett. A koperi látogatás jutalom, amelyet a Neumann János Egyetem által szervezett „Egy nap alatt a logisztika körül” versenyének első helyezett csapatának a díja. Ennek keretében a Boros-Holding csapata: Brenner Tamás, Kalabalukovic Dóri és Lőrincz Szabolcs nyerte meg ezt a látogatást.

Molnár Ákos DSV Magyarország üzletfejlesztési menedzserrel, – aki egyben a Neumann János Egyetem senior tanszéki mérnöke, valamint a verseny egyik szervezője – és Milena Jerman projektmenedzserrel egy előre egyeztetett programunk volt, pénteken délelőtt betekintést nyerhettünk Szlovénia legfontosabb kikötővárosának tengeri kereskedelmi kikötőjébe.

A koperi kikötő egy intermodális csatlakozási pont. Itt találkoznak a különböző szállítási módok és rakodási rendszerek, többek között például a Ro-Ro technológia, és az általános valamint adott projekthez kapcsolódó áruk, konténerek, vagonok, ömlesztett és folyékony áruk és élőállatok átrakodása. A jelentősebb világhajózási cégek jelenléte miatt a konténer terminálon keresztül biztosított a közvetlen összeköttetés az összes földrész kikötőivel a tehervagonok, tehergépjárművek és kis konténerszállítók („Feeder“-ek) számára.

A Koperi Kikötő fontos szerepet tölt be a magyar áruk tengeren történő továbbításában. A kikötőnek megvan az az előnye a vasúti és közúti szállítmányozásban, hogy a város egyszerűbben elérhető Magyarországról. 2021 májusában elindult a Koper–Divača vasútvonal fejlesztése. A jelenlegi tervek szerint az új vasútvonal 2026-ban lesz üzemképes. Ha kész lesz, akkor jóval rövidebb szállítási időkkel számolhatnak majd a Koper felé vagy onnan érkező áruk esetében a logisztikai szereplők.

Szakmai kirándulásunkon Milena Jerman előadása és kikötő bemutatása teljeskörű volt, minden várakozásunkat felülmúlta! Külön köszönetet szeretnénk mondani Molnár Ákos nagyszerű szervezéséért, elhivatottságáért, szakmai profizmusáért.

Ladányiné Lőrincz Ildikó
szakoktató

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Oktatás, tanulmányi hírek|36

Forrás