Kezdőlap Hírek 22. Szentesi Lecsófesztivál második napja…

22. Szentesi Lecsófesztivál második napja…

72

Huszonkét éve töretlen a sikere a Szentesi Lecsófesztiválnak. A Covid járvány ideje alatt online főtt a lecsó, de mára három utcán rotyog ez a tipikus alföldi étel. Az alapját minden esetben a paprika, paradicsom és a hagyma adja. Hogy utána ki mit tesz bele, hatalmas vitákra ad módot.

Az ország 10 legnagyobb gasztronómiai fesztiválja közé tartozó Szentesi Lecsófesztiválon ebben az évben több mint 250 bográcsban főtt a lecsó.

A szentesi lecsófesztiválnak több küldetése is van. Nem csak gasztronómiai, hanem összehozza a külhoni magyarságot, ezért Erdélyből, Kárpátaljáról is érkeztek csapatok. A fesztiválon részt vett Szentes legújabb testvérvárosa a bolgár Sevlievo.

Nagyjából a tizedik lecsófesztivál körül a főzőverseny zsűrije beadta a kulcsot, amikor már 100 ételt kellett kóstolniuk, és bizony az erős lecsók kikészítették őket. A következő lecsófesztiválon már Fortunát kérték meg, hogy a neki tetsző ételt válassza ki. Ezért a legjobb lecsókat sorsolással választják ki. Fortuna nem lő mellé, mert a nap végére valamennyi bogrács kiürül, így mind finomra sikerül.

Egy két különlegesség az idei évben: a sok hagyományos lecsók mellett készült marhahúskonzerves is. A képek között megtalálható, hogy hogyan kell használni a konzervet a főzéshez! 😊

A Szentesi Vízilabda Klub női csapata egy bioparadicsomos virslis lecsóval készült, de mellette elkészítették a csokis lecsót is. A csokis lecsó minden fesztivál alatt fel-fel tűnik, de olyan, mint Colombo felesége, hogy mindenki beszél róla, de senki sem látta. Aki kóstolta, csak annyit mondott, hogy nem is olyan rossz, a gyerekek biztosan megeszik, mert tele volt csokival.

Az idei évben kóstolójegyeket lehetett vásárolni, amelynek bevételét a szentesi mentőknek ajánlották fel. A kóstolójegyekből 700.000 forint gyűlt össze, amit a DélKerTÉSZ kiegészít 1.000.000 forintra, jelentette be a díjkiosztón Nagypéter Sándor a cég elnöke.

I. helyezett: Női Vízilabda
II. helyezett: Vásárhelyi Ízök Fesztivál csapata
III. helyezett: Szegvári ABC (202.) csapata

Különdíj: Szilver Birkózók csapata
Különdíj: Gurmet Cicák csapata
Különdíj: SEVLIEVO város csapata

Jótékonysági különdíj: Árpád Szabadidős Sportklub csapata
Jótékonysági különdíj: Török Ernő
Jótékonysági különdíj: DélKerTÉSZ csapata
———————-
Sajnos a facebook nem engedi a 389 fotós galériát feltölteni sokadjára sem, így az alábbi oldalon tudják egyenlőre megtekinteni: https://www.szentesimozaik.hu/2023/09/04/szentesi-lecsofesztival-masodik-napja/
Nem adjuk fel és lehet, hogy több galériában már fel fog menni!

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Forrás

Előző cikkSzentesi Lecsófesztivál második napja
Következő cikkIsmerkedő nap a Zsoldosban: versenyben a gólyák…