Kezdőlap Kultúra és szórakozás Szentesi Művelődési Központ Kedves Látogató!…

Kedves Látogató!…

96

A Szentesi Fotókör alkotóinak 2022-23-as, egy adott témakör köré épített, készített fotóit láthatod itt. Fotókörünk az ország egyik legelismertebb fotós munkaközössége, tagjaink számos fotóművészeti díjjal rendelkeznek, tehát nem csak fotózunk, nem csak dokumentálunk, mi fotóművészettel foglalkozunk. Mert bizony, a fotó ma már művészeti kategória is a festészet, grafika, stb. mellett.

Választott témánk ebben az évben a „MINIMÁL”. Nem könnyű témakör, mert a minimalizmus maga egy fotóművészeti (és egyéb művészeti) irányzat is, azonban mi ennél tágabban szerettük volna értelmezni: magát a kifejezést, mint hívószót használni alkotásaink létrehozására. Választásunk épp azért is esett erre a témakörre, mert igen jó felületet ad művészi igényű képek készítéséhez.

A minimalista művészeti irányzat lényege (legyen az bármelyik vizuális művészeti ágon belül, vagy akár a zenében), egy egyszerű és hétköznapi frázissal leírható: „a kevesebb több”.

Ez annyit jelent, hogy -fotó tekintetében- igen kevés képi elemet tartalmaz maga a kép. Ezek az elemek utalnak a mondanivalóra. Közelebbről, távolabbról. Változó. Egy kép mondanivalója lehet nagyon komplex, de lehet nagyon-nagyon egyszerű is. Néha „csak” formák, elrendezések harmóniájával, letisztultságával gyönyörködtet, elégedettséggel tölt el, máskor épp diszharmóniájával okoz kényelmetlenséget, tesz fel kérdést a nézőben.
Mert ez a művészet lényege: az alkotáson keresztül bármilyen gondolatot, avagy érzést ébreszteni, közvetíteni. Ilyen egyszerű.

Ezért kérjük Tőled, hogy mindezek tudatában, „ezzel a szemmel” nézd a tárlatunkat. Köszönjük, hogy itt vagy!
Forrás

Előző cikkMINIMÁL szabadtéri fotókiállítás…
Következő cikkAz e heti Szentesi Élet címlapján Kiss Endre, aki kiváló eredménnyel végezte a H…