Negyedik alkalommal kerül megszervezésre 2023. március 31. és április 2. között a Szentesi Virágkiállítás és Vásár, amelyhez idén újdonságként kapcsolódik a Magbörze.

Az önkormányzat, vállalkozók, intézmények, civil szervezet széleskörű összefogása által valósul meg, melynek programjait az alábbi helyszíneken rendeznek meg:
Gólyás Ház – kiállítás és vásár, Bartha János Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola – 2023. március 31. szakmai nap, Duna-R Kft. telephelye – a 2023. április 1. 15 órai programelem helyszíne.

– A Magbörze gondolata még 2022-ben merült fel – az új programelem ismertetésénél mondta Szabó Zoltán Ferenc polgármester. – Szentes nagyon komoly kertészeti hagyományokkal rendelkező város. Az egyre emelkedő élelmiszer-, azon belül a zöldség- és gyümölcsárakra megoldást jelenthet, ha egyre többen térnek vissza a kertészkedéshez, ehhez kívánunk hozzájárulni e programmal.

A Bolgár Országos Önkormányzat által újból lesz magosztás a 2023. március 31-én 9 órakor kezdődő megnyitón a Gólyás Házban.

Ezután 10 órakor a Magbörze egy szakmai nappal folytatódik a Bartha János Kertészeti Technikumban vagy ahogy itt Szentesen mindenki ismeri: a Mezgében, ahol olyan neves előadó is szerepelni fog, mint Dr. Baktay Borbála, a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ főigazgatója, aki a génbankok szerepét ismerteti a kiskertek sokszínűségében.
Személyes felelősségvállalás a fenntarthatóságért a címe Mészárosné Surányi Olga előadásának, a Szentesi ÖKO Klub alapítójának és vezetőjének, aki egyben művészeti tehetséggondozás szaktanácsadó is.
A szakmai nap végén az érdeklődők megismerhetik a bolgárkertészet útját a Dr. Tütünkov Jordán Bolgár Országos Önkormányzat elnökségi tagjának előadása által.

A program mottója „Hagyomány-Fenntarthatóság- Érték”

Kiállítók között szerepelnek:
Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ, Alföldi ASZC – Bartha János Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola, Árpád-Agrár Zrt. – palántákat, szóróanyagokat hoz, Duna-R Kft., Szentesi-Mag Kft.

A programot tovább színesítik:
Március 31-én 16 órakor „BARTHÁS-(GYÓGY)TEAHÁZ” – gyógynövény tea kóstoltatás + ismertető – az ASZC – Bartha János Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola gyógynövénytermesztő szakának jóvoltából
Április 1-én 10-12 óráig magaságyás készítés és ültetés bemutatót tart a Bartha János Kertészeti Technikum szaktanárai és tanulói.

Sokan kacérkodnak a magaságyás létrehozásával otthon, de a neten elérhető információk sokszor ellentétesek egymással, ezért könnyű elveszni köztük. Vannak, akik a megvalósítás közben, a magaságyas termesztés során ütköztek akadályba. Nekik próbálunk segítséget nyújtani.

15 órától a Szentesi Vendégszeretet Egyesület Szentesi Körséta programjával kapcsolódik e 3 napos rendezvényhez és látogatást szerveznek a Duna-R Kft. Szentesi Kísérleti- és bemutató kertjébe.

A zárónapon, április 2-án 16.30 órától a Fogd és Vidd! keretében a kiállító cégek által felajánlott magok, minták és palánták vihetők el ingyenesen – mondta a Virágkiállítás és vásárt főszervezője Berezvai Csilla Szentes város főkertésze.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Programajánló|17
Forrás

Előző cikkA Szentesi Élet programajánlója Jó szórakozást kíván az 55 éves városi hetilap!…
Következő cikkMagyarország leszorgalmasabb osztálya a Boros 10.C…