Apja – Fia 2023. január 13-án nyílt meg a Szentes Városi Könyvtárban Kocsis Ferenc Géza és Kocsis Ferenc “Apja – fia” című fotókiállítása, melyet Lantos Imre az alábbi gondolatokkal nyitott meg:

„Aki ma természetfotózásba akar fogni, akár egy kisebb géppel is el lehet kezdeni bárkinek. De tudnia kell, hogy nagyon sok áldozattal jár. Kell hozzá a természet szeretete, nagyon sok türelem, nagyon sok idő, és egy kis pénz is. Kocsis Ferenc Géza az általános iskolában felső tagozatos volt, amikor a szüleitől kapott egy Fotobox fényképezőgépet. Nagyon örült neki, de nem igazán tudott vele megbarátkozni. Hosszabb szünet után, 1968-ban került olyan helyzetbe, hogy egy kölcsön kapott géppel ugyan, de kisfilmes kamerával kezdett fényképezni. 1969-ben tudott vásárolni egy Zenit fényképezőgépet. Végre lett egy saját kamerája. 1971-ben sikerült továbblépni, megvalósult az álma, egy Praktica Supet Tl, objektív mögötti fénymérős fényképezőgép büszke tulajdonosa lett. Ez utóbbi két géppel nagyon sokat fényképezett, úgy nagyjából 1980-ig, többnyire családi programokat, kirándulásokat.

(…) Számára 2005-ben jött el a digitális korszak, azóta, nem számolta ugyan, de valószínűleg több mint 100.000 felvételt sikerült fényképezni. Hogy mit? Mindent, ami számára érdekesnek tűnt, vagy ami valamilyen okból kötelezettségévé vált. Ez utóbbi lehet, hogy egy kicsit furcsán hangzik, hiszen soha nem volt hivatásos fotós, de voltak olyan csoportok, rendezvények, ahol elvárták tőle, hogy fényképezzen. (…) Nem kötelezettségből, saját maga szórakoztatására is fényképezett.

Eleinte kerékpárral a város környékén, később több szervezett túrán is részt tudott venni Magyarországon és a környező országokban (…) Soha nem járt fotós tanfolyamra, amit sikerült megtanulni a fényképezésről, azt autodidakta módon tette, vagy nagy tudású fotós barátoktól leste el. Büszke arra, hogy talán az ő biztatására a fia eljutott arra a szintre, ahol most tart.

Kocsis Ferenc Szentesen született. Fiatalkorában Kecskeméten élt, majd a főiskolai éveitől Budapestre költözött, azóta is ott él. A fotózás édesapja miatt már egészen fiatalon, az élete részévé lett, együtt laborálták a még analóg fényképezővel készített filmtekercseket a fürdőszobában felállított piros lámpánál. Már gyermekkorában fényképező lógott a nyakában, de az elmúlt évekig a fényképezés jobbára az emlékek, utazások, a család megörökítésében merült ki. (…) Nagy lökést adott, talán 2016-ban, mikor édesapja odaadta az egyik tükörreflexes Nikon gépét pár objektívvel. Már nem csak a családot, utazásokat fotózta, hanem kereste a témát és próbaképpen elindult fotópályázatokon is. Nagy meglepetésére, kategóriagyőztes lett a Nikon 2017-es fotópályázatán, és onnantól már elindultak a dolgok. Különböző témákban készített fotókat, de hamar rátalált a természetfotózásra. (…) Mindent kipróbált, lesekbe járt, cserkelt, hasalt virágokat, gombákat fotózva, és elkezdett természetfotós pályázatokra jelentkezni, kevés sikerrel. Látva a nyertes képeket tudta, hogy valamit nem csinál jól, valami hiányzik. Így jelentkezett egy természetfotós tanfolyamra. Megannyi elméleti tudással, ötlettel és sok új ismerőssel felvértezve folytatta a természetfotózást. Eleinte főleg madarakat fotózott, próbálkozott a vadfotózással is, de az első komolyabb sikereket a makrófotózásban érte el.” A kiállítás megtekinthető 2023. február 02-ig a Szentes Városi Könyvtárban.ermészetfotózásba akar fogni, ezt ellehet bárkinek, akár egy kisebb géppel is kezdeni. De tudnia kell, hogy nagyon sok áldozattal jár. Kell hozzá a természet szeretete, nagyon sok türelem, nagyon sok idő, és egy kis pénz is.

Kocsis Ferenc Géza az általános iskolában felső tagozatos volt, amikor a szüleitől kapott egy Fotobox fényképezőgépet. Nagyon örült neki, de nem igazán tudott vele megbarátkozni. Hosszabb szünet után, 1968-ban került olyan helyzetbe, hogy egy kölcsön kapott géppel ugyan, de kisfilmes kamerával kezdett fényképezni. 1969-ben tudott vásárolni egy Zenit fényképezőgépet. Végre lett egy saját kamerája. 1971-ben sikerült továbblépni, megvalósult az álma, egy Praktica Supet Tl, objektív mögötti fénymérős fényképezőgép büszke tulajdonosa lett. Ez utóbbi két géppel nagyon sokat fényképezett, úgy nagyjából 1980-ig, többnyire családi programokat, kirándulásokat.

(…) Számára 2005-ben jött el a digitális korszak, azóta, nem számolta ugyan, de valószínűleg több mint 100.000 felvételt sikerült fényképezni. Hogy mit? Mindent, ami számára érdekesnek tűnt, vagy ami valamilyen okból kötelezettségévé vált. Ez utóbbi lehet, hogy egy kicsit furcsán hangzik, hiszen soha nem volt hivatásos fotós, de voltak olyan csoportok, rendezvények, ahol elvárták tőle, hogy fényképezzen. (…) Nem kötelezettségből, saját maga szórakoztatására is fényképezett.

Eleinte kerékpárral a város környékén, később több szervezett túrán is részt tudott venni Magyarországon és a környező országokban (…) Soha nem jártam fotós tanfolyamra, amit sikerült megtanulni a fényképezésről, azt autodidakta módon tette, vagy nagy tudású fotós barátoktól leste el. Büszke arra, hogy talán az ő biztatására a fia eljutott arra a szintre, ahol most tart.

Kocsis Ferencet Szentesen született. Fiatalkorában Kecskeméten élt, majd a főiskolai éveitől Budapestre költözött, azóta is ott él. A fotózás édesapja miatt már egészen fiatalon, az élete részévé lett, együtt laborálták a még analóg fényképezővel készített filmtekercseket a fürdőszobában felállított piros lámpánál. Már gyermekkorában fényképező lógott a nyakában, de az elmúlt évekig a fényképezés jobbára az emlékek, utazások, a család megörökítésében merült ki. szabadidővel is lehet űzni. (…) Nagy lökést adott, talán 2016-ban, mikor édesapja odaadta az egyik tükörreflexes Nikon gépét pár objektívvel. Már nem csak a családot, utazásokat fotózta, hanem kereste a témát és próbaképpen elindult fotópályázatokon is. Nagy meglepetésére, kategóriagyőztes lett a Nikon 2017-es fotópályázatán, és onnantól már elindultak a dolgok. Különböző témákban készített fotókat, de hamar rátalált a természetfotózásra. (…) Mindent kipróbált, lesekbe járt, cserkelt, hasalt virágokat, gombákat fotózva, és elkezdett természetfotós pályázatokra jelentkezni, kevés sikerrel.

Látva a nyertes képeket tudta, hogy valamit nem csinál jól, valami hiányzik. Így jelentkezett egy természetfotós tanfolyamra. Megannyi elméleti tudással, ötlettel és sok új ismerőssel felvértezve folytatta a természetfotózást. Eleinte főleg madarakat fotózott, próbálkozott a vadfotózással is, de az első komolyabb sikereket a makrófotózásban érte el.”

A kiállítás megtekinthető 2023. február 02-ig a Szentes Városi Könyvtárban.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29


Forrás

Előző cikkGilicze Andrásné kapta az idei Teréz anyu-díjat…
Következő cikkMegbosszulta magát a hosszú gólcsend. #hajráSzentes #szentesivízilabdaklub …