Kezdőlap Hírek A 2022-es évértékelő a Szentesi Delfin ESC-nél…

A 2022-es évértékelő a Szentesi Delfin ESC-nél…

421

28 évvel ezelőtt egy szűk maggal indult a szentesi szeniorúszás, mely mára a legtöbb érmet hozó egyesületté nőtte ki magát a város sportéletben.

– Jelenleg 89 tagja van a Szentesi Delfin ESC-nek, akik közül 57-en vettek részt hazai és nemzetközi versenyeken a 2022-es esztendőben. Közülük 51 úszó tudott felállni egyéni számban a dobogó valamelyik fokára. A többiek nyílt vízben tartott úszóversenyen mérték össze erejüket, illetve olyanok is vannak, akik elsősorban az egészségük megőrzése érdekében úsznak, vagy betegség, családi, munkahelyi elfoglaltság miatt nem tudtak versenyezni, de igyekeztek közösségünk hasznára lenni, ahol csak tudtak – mondta Pólyáné Téli Éva az egyesület vezetője.

– Tagjaink között vannak, akik nem Szentesen élnek, de gyökereik ide kötik őket, többen pedig azért csatlakoztak egyesületünkhöz, mert úgy látták, ők is jól éreznék magukat közöttünk. Mi hálásak vagyunk ezért, hiszen városunknak, egyesületünknek hozzák az eredményeket, jó barátokra leltünk bennük, s színesítik csapatunkat, nagyobb mozgásteret biztosít jelenlétük a váltók összeállításában is.

Röviden összefoglalva az idei év:

– 2022-ben ez a lelkes csapat 765 érmet szerzett egyéni és váltóban, amely között 105 bajnoki cím van.

– 12 magyarországi helyszínen rendezett nemzetközi versenyen vettünk részt. (Szentes, Százhalombatta, Békéscsaba, Kecskemét, Szentes, Csongrád, Tótkomlós, Gyula, Eger, Hódmezővásárhely kétszer, Törökbálint)

– Öt országban, 6 alkalommal külföldön, a LEN, FINA által elismert versenyen úsztak úszóink. (Bécs, Zsolna, Temesvár, Tunisz, Limassol, Temesvár)

– A transzplantált versenyzők Európa Bajnokságán kiválóan szerepelt új szívvel élő Pengő László úszónk.

– A római Európa Bajnokságra a magas költségek miatt mindössze egy úszónk nevezett, sajnos Covid miatt nem tudott a versenyen részt venni, és végezetül az egyre népszerűbb nyíltvizes hazai és nyíltvizes versenyeken 3 úszónk is kiválóan szerepelt, korosztályuk legjobbjaihoz tartoznak.

– Érmek és helyezések tükrében elmondhatjuk, hogy az eddigi legeredményesebb évünket zártuk a medencés versenyeken – mondta Pólyáné Téli Éva.

– Országos bajnokságokon 96 egyéni bajnoki címet, 50 ezüstérmet és 50 bronzérmet szereztek versenyzőink. Váltóban 9 alkalommal álltak csapataink a dobogó legmagasabb fokán, 20 ezüstöt és 6 bronzot gyűjtöttek még mellé.

– A 18 hazai és külföldi versenyen egyéniben 360 aranyérmünk mellett 202 ezüstöt és 124 bronzérmet szereztek úszóink. Váltókban összesen 34 arany, 35 ezüst és 10 bronzérem született.

– A különböző versenyeken 51 úszónk szerzett egyéni érmet, de összesen 58 úszónk végzett pontszerző (4-8.) helyen. Voltak, akik egyéniben nem indultak, de váltókban ők is hozzájárultak az érmek és a pontok gyűjtéséhez.

– A FINA és a LEN hasonlóan az elit kategóriához a szenior korosztályokban is nyilvántartja a legjobb 10 úszóeredményt, melyet mindig a következő évben hoz nyilvánosságra. Ezeken a listákon évek óta fent vannak a Szentesi Delfin ESC versenyzői is.

– 2022-ben 7 egyéni számban és 6 váltóban úsztak új korosztályos szenior csúcsot a Szentesi Delfin ESC versenyzői, de 50 és 25 méteres medencében egyaránt 24-24 országos csúcs mellett található valamelyik csapattagunk neve. Váltókban 8, illetve 4 országos csúcsot tartunk jelenleg.

– 2023-ban két szentesi szenior úszóversenyt rendez az egyesület. A IX. Évindító Hosszú Távú és Összetett Sprintversenyt január 28-án rendezzük meg a Dr. Rébeli-Szabó József Városi Sportuszodában, majd 2023. május 6-án a XXVIII. Nemzetközi Szenior Úszóversenyt. Mindezek mellett minden hónapra jut egy-egy hazai vagy külföldi verseny.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Vízisportok|23
Forrás