2022. november 27-én advent első vasárnapján Szentesen is meggyújtották a Kossuth téren felállított adventi koszorún az első gyertyát, a hit jelképét.
– Advent van a várakozás ideje, de vajon mit is várunk? Mire vagy kire is várakozunk? – kérdezte dr. Gruber László, a Szentesi Szent Anna Egyházközség plébánosa a Kossuth téri gyertyagyújtáson.
– Európában és a világ nagy részén, legtöbben várják a háború végét lásd a szomszédos Ukrajna Oroszország őrületes helyzete. Hazánkban bizonyára sokan várják pl. a kormány az EU-s pénzek megérkezését. Városunkban nyilván sokan várják az új sportcsarnok felépülését …
– Egy két éves kislányról hallottam, aki apukája nélkül él, ő arra vár hogy karácsonykor újra együtt lehessenek a család szeretetben. Mi keresztények mire várunk? Ezt olyan szépen megfogalmazza Szilágyi László kántorunk Anna nevű unokája aki 3. osztályos kedves kis versében:

Levél havat hullajtanak az őszi fák,
makk házaikban alusznak a manócskák,
álmaikból felébredve készítenek karácsonyfát,
és szent örömünkben várják
Jézus születésének napját.

Az alábbi gondolatsorral zárta beszédét Gruber László plébános:
– Advent, várakozás és idő. Mennyire nagy ajándék az idő?

Becsüljük meg jobban az időt.
Hogy megértsd, mennyit ér 1 óra,
kérdezd meg a szerelmest, aki a találkozóra vár.
Hogy megértsd, mennyit ér 1 perc,
kérdezd meg az utast, aki lekéste a vonatot.
Hogy megértsd, mennyit ér 1 másodperc,
kérdezd meg az autóst, aki nem tudta
elkerülni a balesetet.
Hogy megértsd, mennyit ér 1tizedmásodperc,
kérdezd meg a sportolót,
aki csak ezüstérmet nyert az Olimpián.
Minden pillanat kincs, ami a tied.
És becsüld meg jobban, mert megoszthatod valakivel,
akivel tökéletesen eltöltheted.
És emlékezz, hogy az idő senkire sem vár.
A tegnap történelem. A holnap rejtély. A ma ajándék!

– Adventi időszak a hit, remény, öröm és a szereteté. Ezért fogunk összejönni minden vasárnap délután karácsonyig december 24-ig, de képzeljük el magunkat még ezekben az években is, hogy hogyan élhetnénk hit nélkül. Hogyan élhetnénk reménytelenül. Hogyan élhetnénk az örömöt mellőzve és hogyan élhetünk egyáltalán szeretet nélkül. Nem élhetünk így mi itt Szentesen – mondta Szabó Zoltán Ferenc polgármester.

– Plébános úr is említette hogy ki mire várakozik. Természetesen, amit mondott mindig igaz várakozások voltak, de azt hiszem az ő gondolatai is arra irányultak amit gondolunk, hogy most hittel kell hogy éljünk. Hinnünk kell a jó Istenben. Higgyünk a gondoskodásban és hogy a következő időszak valóban szeretetben és főleg békében fog eltelni. Reménykedünk kell, ha nem marad másunk.

– Szentes nagyon sokszor volt a történelemben olyan helyzetben, hogy reménytelen volt, de az a kis szikra az mindig megmarad bennünk és a reményünk tovább vitt. A város ma is itt van és néhány perccel ezelőtt plébános úrral beszélgetve megállapítottuk, hogy nem láttunk még ennyi embert itt a téren Advent vasárnapján.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Forrás

Előző cikkMai programunk….
Következő cikkMegújul a Berki dűlő – Iskola dűlő közötti szakasz is…