Kezdőlap Hírek Nagyszabású koncert nemzeti ünnepünk alkalmából…

Nagyszabású koncert nemzeti ünnepünk alkalmából…

88

Világhírű olasz harmónikaművész és bolgár kórus is színesíti a Hangversenyközpont október 22-i, nemzeti ünnepünk alkalmából megvalósuló előadását, melynek „zászlóshajója” a világzenei körökben ugyancsak elismert Balkan Union lesz. A nem mindennapi estéről Kertész Ákossal, a Balkan Union ütőhangszeres művészével, a Hangversenyközpont vezetőjével beszélgettünk.

A szentesi Hangversenyközpont hosszú évek óta koncertekkel tiszteleg olyan jeles napok előtt, mint a ’Zene Ünnepe’, a ’Zene Világnapja’, és hagyományaikhoz híven október 23-i nemzeti ünnepünk előestéjén is különleges előadással várják az élőzene híveit. – Számunkra minden koncert egy ünnep, ám minden évben vannak olyan események, időszakok, melyeket kiemelt prioritásként kezelünk. Megalapításunk óta igyekszünk október 22-én, nemzeti ünnepünk előestéjén is olyan különleges koncertet szervezni, mely tematikájában kötődik e jeles alkalomhoz. – kezdi Ákos.

Az előző évben ugyancsak a Tóth József Színház és Vigadó adott otthont a kivételes eseménynek, akkor a Zűrös Banda előadását láthatta a közönség, korábban pedig olyan nagysikerű zenekarok és zenészek álltak színpadra a Hangversenyközpontban, mint Pál István ’Szalonna’ és Bandája, a Muzsikás, a Makám, vagy a Misztrál, az idei évben pedig a Balkan Union folytatja ezt a remek sort.
– A zenekar jelenleg harmadik nagylemezének munkálatait végzi, e három album dalainak válogatása adja a 22-i koncert repertoárját, melyből nem maradhatnak ki magyar gyökerű folk-kompozíciók, tradicionális magyar népdalok, és persze – a zenekar nevéből adódóan – a balkán népzene sem. Előbbieket elősegíti a zenekar vadiúj felállása, hiszen Básits Branka énekessel és Eredics Dávid népi fúvóshangszeressel bővült a Balkan Union. – mondja.
Az elismert művészek sora itt még korántsem ér véget, hiszen a koncerten további közreműködőket is láthat a közönség. A zenekar pályafutása során több ízben osztotta meg a színpadot olyan kiválóságokkal, mint Al Di Meola, Mike Stern, Trilok Gurtu, vagy Rhani Krija, ez alkalommal pedig az olasz származású harmónikaművész, Fausto Beccalossi fogadta el a csapat meghívását, így a szentesi közönség is hallhatja Al Di Meola zenekarának virtuóz művészét. A „meglepetések” sora itt még nem ér véget, hiszen Básits Branka bolgár énekkórusa, a Lucha Quartett is színesíti majd az eseményt.

– A Balkan Union számára is igazán különleges lesz a szentesi előadás, olyannyira hogy a zenekar tervezi egy koncertfilm forgatását és egy későbbi koncert DVD megjelentetését is. Ennek előkészületei már hetek óta zajlanak. Szerencsére Tóth Bagi Csaba nemcsak a zenekar kiváló gitárosa, de Al Di Meola gitártechnikusa, valamint a Szegedi Nemzeti Színház technikai vezetője is. Az ő csapata fogja rögzíteni ezt a koncertet Markelity Bojan vezetésével – tudtuk meg Ákostól.

A Balkan Union jelenleg több állomásos turnén vesz részt, a zenekar egy szlovák jazzfesztivált követően érkezik Szentesre. A 19 órakor kezdődő eseményre a jegy.hu (https://www.jegy.hu/program/balkan-union-feat-fausto-beccalossi-quartet-lucha-138896/866461) online rendszerében, valamint a Szentes Házban, a Hangversenyközpontban és a Szentesi Művelődési Központban válthatnak jegyet.

Sebők Tamás – Hangversenyközpont

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Programajánló|17
Forrás