„Oroszország háborúja Ukrajna ellen – Magyar objektíven keresztül” fotókiállítás

2022. szeptember 29-én a Tokácsli Galériában Radyvynchuk Nataliia az ukrán nagykövetség másodtitkára az Oroszország háborúja Ukrajna ellen – Magyar objektíven keresztül – című fotókiállítást a következő gondolatokkal ajánlotta a látogatóknak:

„2022. február 24-e előtt nehéz volt elképzelni, hogy a 21. században Európában az egyik szomszéd ország minden indok nélkül fegyveres támadást indít a másik ország ellen. Napjainkban háborús bűncselekményeket követel békési civil lakossággal szemben brutális kegyetlenséggel. Gyilkol nőket gyerekeket, lerombolja a polgári infrastruktúrát annak érdekében, hogy eltöröljön a föld színéről egy olyan népet kultúrát, amelyet ő nem ismer.

Ennek a háborúnak a fő oka nem a gazdasági érdek. Nem az, hogy egy nyugati katonai szövetség kiterjesztése, hanem egy identitás, maga az ukrán nép.
Oroszország az állami ideológia szintjére emelte állítását, hogy nincs ukrán nép, nincs Ukrajna. Igyekezett kisajátítani, meghamisítani az ukrán történelmet. Oroszország világképében csak orosz világ létezik. A kiállításunk bemutatja egyik részről az ukrán kultúra egy részét az ukrán népi viseleteket a másik oldalról az orosz világ valódi arcát, az ukránok ellen indított háborút és következményeit, magyar fotóriporterek szemével.
Amikor a képekre néznek megértik, hogy miért is harcol Ukrajna. Oroszország célja nemcsak Ukrajna eltörlése, hanem a nyugati világ megtörése is. Ugyanúgy háborút visel a nyugati demokráciák ellen, mint Ukrajna ellen.

Nagyon köszönöm mindenkinek, aki segítette, hogy itt Szentesen bemutassuk ezt a kiállítást. A világnak, és az embereknek tudnia kell róla mi történik Magyarország közvetlen szomszédságában, hogy ne fáradjanak bele a háborús hírekbe, a háború következményeibe, hogy kitartsanak és továbbra is támogassanak minket és Ukrajnát, amely most Európa bástyája az Eurázsiai birodalommal szemben. „

– Jelen pillanatban nem lehet meghatódottság nélkül beszélni – mondta köszöntőjében Móra József önkormányzati-képviselő úr, aki könnyeivel küzdött mindeközben.
– Ahhoz a generációhoz tartozom, amelyik azt gondolta, hogy a háború az csak történelem. (Hosszú másodperceken keresztül néma csend és már a közönség is küzdött a könnyekkel).
– Ilyenkor fennkölt, nagyszerű gondolatokat kellene elmondani, de nem lehet, mert ezek a képek segélykiáltások.
– Földes András a Telex újságírója, Huszti István a Telex fotóriportere és Vörös Szabolcs a Válasz Online-nak a munkatársa készítették ezeket a felvételeket, amelyek nagyon érzékletesen, átélhetően mutatják be a háború borzalmai.
– Nézzék meg a hátam mögött lévő gyermeket. Tehet ő róla? Nem! Gondolják el, hogy ennek a gyermeknek egész életében ezek az emlékek és rémálmok maradnak meg.
– Az elmúlt időszakban 1989-ben Romániában polgárháborús állapotok voltak, majd 1991-ben a Jugoszláv háború. Mindegyik tőlünk 50-100 km-re tőlünk. Azoknak is érezzük a hatását, hogy földönfutók lettek az emberek. Egy élet munkáját kellett nekik elhagyni.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Kiállítás|34
Forrás

Előző cikkMa új kiállítás nyílik könyvtárunkban….
Következő cikk„Oroszország háborúja Ukrajna ellen – Magyar objektíven keresztül” fotókiállítás…