Június 27., hétfő 00:00 órától június 30., csütörtök 24:00 óráig az ország egész területére vonatkozóan III. fokú hőségriasztást rendelt el dr. Müller Cecília tisztifőorvos. Ez a legmagasabb fokú riasztás, a héten néhol 40 fok közeli csúcsértékek is lehetnek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéri, hogy a kánikulában mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását.

Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedés nélkül! A vízparton se napozzanak 11-15 óra között, felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal, napvédő készítményekkel! Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók, illetve szórakozók.

A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, a nagy meleg dekoncentráltságot okoz. Sose hagyjon senki gyermeket, állatot a tűző napon parkoló autóban, mert akár 70 fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, hívják a 112-es segélyhívószámot!

A hét további részében fokozódik a hőség, néhol 40 fok közeli csúcsértékek is lehetnek, hőhullám bontakozik ki. Sok napsütés, kánikula, erős UV-sugárzás jellemzi az előttünk álló időszakot.

Vigyázzunk magunkra és egymásra!
Forrás

Előző cikkKedves Szülők!…
Következő cikkA mai naptól gyerekzsivaj nyomja el a lánctalpak nyikorgását és a műszaki gépe…