Kezdőlap Hírek Hírek Kirándulás a legendák földjén, Erdélyben…

Kirándulás a legendák földjén, Erdélyben…

66

A Szentesi Deák Ferenc Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói 2022. május 23-27. között Határtalanul kiránduláson vettek részt Erdélyben.

A Határtalanul kirándulás első állomása Nagyvárad volt, ahol rövid látogatást tettek a várban és megemlékeztek II. Rákóczi Györgyről, innen a Királyhágón keresztül érkeztek Tordára, ahol először a tordai sóbányába szálltak alá. A nap folyamán látogatást tettek a diákok a Toroczkói Kis-Szent Teréz Gyermekotthonban, ahol hasonló korú diákokkal találkoztak. Betekintést nyertek a mindennapjaikba. Az első napon a torockói Sziklakert vendégházban szálltak meg a diákok.

A második napon a diákok „meghódították” a székelyek szent hegyét a Madarasi-Hargitát, először dzsippekkel tették meg az utat a menedékházakig, amit később gyalogosan folytattak. A hegy tetején meghallgatták Csaba királyfi legendáját, aki a nagy szükségben lejön a csillagösvényről és győzelemre vezeti a székely népet. A Madarasi-Hargita után egy rövid kirándulás keretében megnézték a Zetelaki-víztározót, majd sétát tettek Székelyudvarhelyen, ahol közben megismerkedtek a város történetével. A szállás felé – Korond – vezető úton megálltak Farkaslakán és megkoszorúzták Tamási Áron sírját.

A harmadik napon hosszú túrára indultak a diákok. Az út kezdetén megálltak és megkóstolták Homoródfürdőn a borvizet. Majd ellátogattak Csíksomlyóra, ahol először megnézték a kegytemplomot, majd „Jézus hágóján” keresztül eljutottak a nyeregbe, amely az egy héttel későbbi pünkösdi búcsú fő színtere volt. Innen tovább mentek a Mohos-tőzegláphoz, ahol a helyi túravezető megismertette őket ezzel a különleges világgal. Ezután a Szent Anna-tó legendáit elevenítették fel a helyszínen, rácsodálkozva a krátertó szépségére és a helyi élővilág nem mindennapi csodáira.

A negyedik napon reggeli után felkerekedtek és egy kicsit csapadékosabb időben körbe sétáltak a szovátai Medve-tó körül, majd egy rövid utazás után a Gyilkos-tó és a Békás-szoros természeti szépségeit, legendáit ismerték meg. A nap végén Korondon járták végig a Illyés-Vészti Mihály műhelyét, nézték meg a kerámiákat.

Az utolsó napon Segesvár Világörökség által védett gyönyörű belvárosának megtekintése után hazafelé vették az irányt, egy rövid kitérőt téve Déva várához, ahol Kőmíves Kelemenné legendáját elevenítették fel, sajnos a várba fellátogatni nem lehetett, mivel nem volt nyitva. Élményekkel gazdagon, kellemesen elfáradva értek haza a kora esti órákban.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Oktatás, tanulmányi hírek|36Forrás