Kezdőlap Hírek Hírek Emberpróbáló kitartás és szeretet – ma van a koraszülöttek világnapja…

Emberpróbáló kitartás és szeretet – ma van a koraszülöttek világnapja…

58

2011 óta november 17-e a koraszülöttek világnapja. Ezen a napon a koraszülöttek életéért vívott küzdelemre hívják fel a figyelmet, és azt a hitet is szeretnék erősíteni, hogy ma már a koraszülöttekből is lehetnek egészséges felnőttek.

A cikkünk első képein láthatjuk, hogy a szentesi Megyeháza épülete lilával lett kivilágítva ugyanúgy, mint pl. a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. A Szentesi Rendelőintézetben az EFI Iroda és a rendelőintézet dolgozói a mai napon lila pólóban dolgoztak. A SOTE klinikáján lila dekorral látták el a szülészeti osztályt.

2021. november 3-án a Koraszülöttekért Országos Egyesület PICi Kiállítás – Óriás hősök című tárlata nyílt meg a fővárosban a Várkert Bazár Glorietthez felvezető sétaútján. A fotókiállítás célja, hogy megmutassa, mennyi feladat, kihívás, küzdelem rejtőzik a szó mögött: koraszülés.
Földvári Nagy Zsuzsit a KORE elnökét nem csak Szentesen, de az országban is sokan ismerik. Ismerik történetét, munkásságát, de ezen a kiállításon más élettörténetekkel és a koraszülészhez kapcsolódó egészségügyi szakemberek emberfeletti munkájára is megjelenik.
A Koraszülöttek Országos Egyesületének elnöke élete első művészeti projektjét valósította meg a fővárosban, a Várkert Bazárban. A képek erején keresztül láthatunk bele a koraszülés küzdelemmel, kihívásokkal és feladatokkal teli világába.

A koraszülöttek világnapja az év egyik legfontosabb napja annak érdekében, hogy világszerte felhívják a figyelmet a koraszülés kihívásaira és terheire.

– Engedjétek meg a saját sztorimmal kezdjem. Én a várandóságom 26 hetében szültem meg a kislányomat. 610 grammal érkezett meg Janka. Akkor abban az időben semmilyen segítsége nem volt az ilyen helyzetben lévő családoknak. Nem volt támasz, nem volt védőháló. Akkor amikor mi ott ültünk azokon a padokon (minden egyes koraszülött intenzív osztály mellett van egy fehér pad, ahol lehet sírni) akkor mi anyák összekapaszkodtunk és elkezdtünk azon gondolkozni, hogy hogyan tudnánk megkönnyíteni azok helyzetét, akik utánunk jönnek – mondta köszöntőjében Földvári Nagy Zsuzsi a KORE elnöke.

Ebben a hihetetlen történetben a KORE 2007 decemberében indult és 2011-ben lett hivatalos civilszervezet.

– Azt gondolom, hogy rengeteg mindent elértünk a több mint 10 év alatt. Rengeteg nagyon sikeres projektet vittünk végig. Az egyik kiemelkedő projektünkön vagytok ti most jelen. A kiállítás egy markáns lépcsőfoka társadalmi érzékenyítés projektünkben.

– Ma Magyarországon évente 8 ezer gyermek születik korábban ami egy óriási szám. szükség van a figyelemre, szükség van az összefogásra és mi ezzel a kiállítással ez irányban szeretnénk még inkább lépni.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Forrás