Kezdőlap Hírek Hírek 15 éves az Addiktológia Gondozó és Drogambulancia…

15 éves az Addiktológia Gondozó és Drogambulancia…

41

2005. június 2-án nyitották meg a Dr. Bugyi István Kórház Rendelőintézetének új részlegét, a drogambulanciát. Immáron 15 esztendeje teszi szépen csendben dolgát. Erre emlékeztek a 2021. október 8-án megtartott szakmai konferencián a Szecessziós Házban.

A résztvevőket Szabó Zoltán Ferenc polgármester köszöntötte, és elmondta, hogy teljesen mindegy milyen függőségben szenved bárki, segítő kezet kell nyújtani a társadalomnak. Ennek jó példája a szentesi addiktológia és drogambulancia.

Hogy is kezdődött? Íme a 16 évvel ezelőtti megnyitó képei! Igen már 16 éve működik ez az osztály a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban, de az elmúlt évben nem lehetett megtartani ezt az ünnepséget, de ha a 2020-as olimpiát meg lehet rendezni 2021-ben, akkor ezt az ünnepet is – mondta dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns.

Hallhattuk, hogy a legfiatalabb kezelt életkora a 12 év és a legidősebb pedig 69. Az elmúlt több mint másfél évtized alatt sokat változtak a függőségi szokások, valamint a pandémia újabb problémákat hozott a felszínre.

Az addiktológián a pácienseik 87%-a férfi 13%-a nő, a drogambulancián a pácienseik 84%-a férfi 16%-a nő.

A drogok első kipróbálása 14 éves kor alatt megtörtént a kezeltek 2 százalékánál, riasztó és döbbenetes, hogy 77 százalékban 15-18 év közötti életkorban próbálják ki ezeket a szereket a legtöbben.

A szakmai konferencián sok táblázat mutatta be ötéves periódusokban történt változást, melyből megállapítható, hogy van olyan terület, ahol javultak a statisztikák pl. 2010-ről 2020-ra a kannabiszt használók száma 53%-ról 29%-ra csökkent, de a politoxikománia (több szertől való függőség) 30-ról 45%-ra emelkedett.

Fontos tudni, hogy olyan szigorú adatvédelemmel rendelkezik az ambulancia, hogy a pácienseket számokkal azonosítják, így biztosított a kezeltek anonimitása, védelme.

Az ambulanciát a Kiss Zsigmond utca felől közelíthetik meg a rászorulók, akiket hétköznapokon reggel fél 8-tól délután fél 4 óráig fogadnak a szakemberek.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Forrás