Kezdőlap Sport Szabadtéri sportok „Gólt szerezni leírhatatlanul jó érzés”…

„Gólt szerezni leírhatatlanul jó érzés”…

64

Tizenöt szezon, több mint 400 mérkőzés és 300 találat. Így fest csatárunk, Bertók Gábor felnőtt pályafutásának örökmérlege, és ez még nem minden, hiszen klubunk támadója a tizenhatodik bajnoki évadját is megyei I. osztályban kezdi meg augusztus végén. Elhivatottsága és kitartása határtalan, ez kiderült rövid beszélgetésünk alatt is…

Háromszáz gól. Gondoltad volna, hogy egyszer ez is összejön?

A szezon előtt még meg sem fordult a fejemben, mert 18 gól kellett a 300-hoz és az előző években 10-12-14 találatig jutottam. Végül egész termékeny évadot zártam, ami a gólszerzést illeti, és csak összejött a 300, ám mindez egy olyan meccsen történt, ahol minden erőnkkel azon voltunk, hogy megszerezzük a 3 pontot. Bár a találat megvolt, a mérkőzést nem tudtuk megnyerni és ezzel lecsúsztunk az ezüstéremről, szóval nem volt felhőtlen az örömöm.

Azért gondolom, emlékszel a találatra…

Vezetett a Dorozsma 1-0-ra. Ha jól emlékszem, Szarvas Józsi játszott bal szélen, visszahúzta a labdát a jobb lábára, és beívelte a 16-oson belülre, ahol elfejeltem hosszúra. Előtte is veszélyeztettünk hasonló szituációból, az még kimaradt, másodszorra viszont összejött. Pár pillanatig nagyon örültem, de utána csak az járt a fejemben, hogy megnyerjük a meccset. Érdekes egyébként, hogy a múlt szezonban a góljaim 90 százalékát oldalról beérkező helyzetekből szereztem, talán még sosem volt ilyen magas ez az arány.

A következő szezonban is a megyei I. osztályú csapatot erősíted. Hogyan vágsz neki az újabb kihívásnak?

Már picit másképp, mint mondjuk évekkel ezelőtt. 35 éves leszek és már érzem a korom. A térdem sérült, minden mérkőzés után pihentetnem kell pár napot. Nem érzem azt, hogy sok évem lenne hátra, hiszen hiába szeretné a szívem, ha a testem nem engedi.

Mi hajt még a mai napig is?

Hat-hét évesen kezdtem el focizni. A nagypapám vitt le az első edzésre Kocsis Imre bácsihoz Csongrádon. Sosem fogom elfelejteni. Azóta – azaz közel 30 éve – egy rövidebb egészségügyi megszakítással ugyan, de kitartottam a labdarúgás mellett….

…sérülés?

Nem kimondottan. A csapattársaim tudják, de nyilván a szurkolók közül sokan nem, hogy nekem asztmám van, ami azzal jár, hogy minden edzés és mérkőzés előtt inhalálnom kell, mert másképp egyszerűen nem bírná a szervezetem. Visszatérve a kérdésre, a válasz egyszerű: nagyon szeretem a futballt.

Mi olyat nyújt neked a labdarúgás, amiért érdemes még 35 évesen asztmával, fájdalmakkal is csinálni hétről hétre?

A gólszerzés. Az máig leírhatatlan érzés és csatárként nagyon szeretem ezt átélni. Hozzáteszem, tök véletlenül lettem támadó. Korábban szélső védőt játszottam, de egy meccsen úgy alakult, hogy teljesen feltoltak előre, én pedig rúgtam 3 gólt és ottragadtam.

Megyei gólkirályi címed is van, ha jól tudom…

Igen, a 2013-2014-es szezonban gólkirály lettem. A következő évben meghívót kaptam a megyeválogatottba. Megnyertük a területi válogatót és Nyíregyházán rendezték az országos döntőt. Az elődöntőben 0-0-át játszottunk, de 11-esekkel továbbjutottunk. A döntőben csereként kaptam lehetőséget a mérkőzés hajrájában. Az utolsó percben az én gólommal nyertünk. Ez volt az egyik legemlékezetesebb mérkőzésem valaha. Ezt követően az Amatőr Magyar Labdarúgó Válogatottal EB selejtezőn is játszhattam 3 mérkőzést: Izrael, Litvánia és Észak-Írország ellen, ahol végül 2. helyen végeztünk az észak-írek mögött.

Hamarosan indul az újabb bajnoki évad, új edzővel vágtok neki a 2021-2022-es szezonnak. Mik az eddigi tapasztalataid?

Tomi (Bány) jó edzéseket tart, kiváló felfogásban futballozunk. Eddig az állóképességünkre fektetett nagy hangsúlyt, ezt követően pedig a taktikai felkészülés kapja majd a szerepet. Én úgy látom, hogy nagyon jól sikerült az átigazolási időszak, kiváló labdarúgókkal lett erősebb a csapatunk. A bajnokság szerintem kemény lesz az idei évben, és arra számítok, hogy a tabella első felében nagyon szoros lesz a csata. Minden pontnak jelentősége lesz hiszen bár nehéz lesz megismételnünk a tavalyi kiváló szereplést, de korántsem tartom lehetetlennek ezt a küldetést.

fotók és szöveg: Sebők Tamás


Forrás