Kezdőlap Hírek Vigyázat darazsak, de nem veszélyesek!…

Vigyázat darazsak, de nem veszélyesek!…

76

Szentes egyik legforgalmasabb járdája (a buszpályaudvar és a Petőfi utcát összekötő járda) mellé tőrösdarazsak fészkeltek. Félelmetes a látványuk, 45 mm hosszúak. Az információk hallatán mindenki a telefonjához kapna, hogy értesítse a hatóságokat a veszélyre, de a buszmegálló melletti faodú óriás tőrösdarazsaknak (Megascolia maculata) Európa legnagyobb darázsfajának nyújt védelmet.

Kontinensünk déli felén elterjedt. Sárga fejű nősténye a 45 mm-t is elérheti, a fekete fejű hím azonban kisebb (30 mm). Homlokán koronaszerű sötét rajzolat található, potrohán négy sárga folt van, teste fekete, sűrűn szőrözött, a potroha második felén vörösesbarna szőrszálakkal. Lábai tüskések, szárnyai füstös lilás színűek.

Az óriás tőrösdarázs nagy mérete és hangosan zúgó repte miatt félelmetesnek tűnhet, ám emberre ártalmatlan. A fullánkját csak a legvégső esetben használja védekezésre, ha más módon nem képes elmenekülni. Szúrása nem veszélyes. Félénk állat, érintésre, hessegetésre inkább odébbáll, nem agresszív.

Meleg napokon találkozhatunk vele, májustól októberig repül.

Az óriás tőrösdarázs védett rovar, természetvédelmi értéke 50 000 Ft/egyed.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29Forrás