Kezdőlap Szentesi Élet Elkezdődött a Hajdú Lajos utcai fák cseréje…

Elkezdődött a Hajdú Lajos utcai fák cseréje…

68

Az alábbi nyilatkozatot küldte a Kiss Bálint Református Iskola a fák cseréjével kapcsolatban:

Nyilatkozat

A Kiss Bálint Református Általános Iskola az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlesztette az iskola infrastruktúráját. Ennek jegyében az elmúlt évben sor került az utcai homlokzat második ütemének felújítására. Ez a Hajdú Lajos utcai szakasza az épületnek. A felújítást nehezítette és az elmúlt évtizedekben is állandó problémát okoztak azok az elöregedett – oda nem illő, fényigényes – fák, amelyek ezen a részen találhatóak. Mivel ezek a fényt kedvelő fák az épület által beárnyékolt északi részen találhatóak, így gyors ütemben aránytalanul felfelé törő koronát neveltek.

Szeles időben az ágak folyamatosan karcolták az épület oldalsó homlokzatát, ráadásul mivel túl közel vannak az épülethez, így az esőcsatorna folyamatosan teli van a fák leveleivel, kisebb gallyaival. Az elszáradó vastagabb gallyak a fák méretéhez képest aránytalanul nagy magasság miatt ráadásul komoly balesetveszélyt is hordoznak. A fák kapcsán szeles időben fokozott az esélye a kidőlésnek, mivel a magasságukhoz képest nem megfelelő a gyökérzetük mérete. A magas méret és az épülethez való közelségük miatt az ereszcsatornák tisztítása csak költségigényes speciális daruskocsikkal lehetséges. A fák gyökerei folyamatosan rombolják az épület melletti járdát is, az itt lévő aszfalt erősen összetöredezett, helyenként balesetveszélyesen megemelkedett.

Emiatt a beszivárgó víz folyamatosan gondot jelent az idős iskolai épület pincei részeiben.

Az elmúlt években többször volt kísérlet a fák visszavágására, alakító metszésére, de ezek nem jelentettek valódi megoldást, utána még intenzívebb lett a fák felfelé törése, növekedése.
Örömmel látjuk, hogy a város különböző pontjain cserére kerülnek az elöregedett, nem odaillő fák. Ez a csere ebbe a sorba illeszkedik. Az előzőekben említettek miatt az iskola épületének északi fala mellett álló fák helyett a kevesebb fényt jobban elviselő alacsonyabb növésű fák kerülnek majd telepítésre, amelyek így kissé távolabb is kerülhetnek az épülettől. Az iskola „örökbe fogadja” az új facsemetéket, vállalva a fiatal fák gondozását, öntözését. Közbiztonság szempontjából is jobb lesz a terület kevésbé beárnyékolt volta.

Folyamatban van a Hajdú Lajos utcai járdaszakasz elöregedett aszfalt burkolatának cseréje, a környezetben lévő díszburkolat folytatásával. Így összekötésre kerül a Kossuth-téri és a Tóth József utcai díszburkolatos szakasz. Ezáltal a kiszélesedő járdaszakasz jobban járhatóvá válik.

A munka elvégzésére kértük Szentes Város Önkormányzatának segítségét. Az egyeztetéseket követően ez a fejlesztés közös finanszírozással valósul meg, melyet a Városellátó Nonprofit Kft. végez majd el.

Szentes, 2021. március 3.
Karikó-Tóth Tibor
igazgató


Forrás