Kezdőlap Szentesi Élet Írjuk együtt a Petőfi történetét…

Írjuk együtt a Petőfi történetét…

63

A Szentes anno sorozatot tavaly októberben indítottuk, apropót a debütáló részhez városunk egyik híres szülötte, Őze Lajos két évfordulója szolgáltatott. A sorozat Szentes múltja előtt tiszteleg, de bevallottan nem doktori disszertációk, történészi tanulmányok szintjén, hanem a közérthetőség, és kicsit az olvasmányosság felé orientálva az olvasót. Aztán ez év elejétől „szakosodott” a Szentes anno: a Petőfi Szálló történetének feldolgozására tértünk át. Január végén indult a sorozat, azokból az időkből, amikor a nagy múltú épület még nem is állt, elődje, a Zöldkoszorú vendéglő foglalta el még a helyét. Azóta, amikor 1899-re elkészült Szentes emblematikus épülete, a szállodának, étteremnek, cukrászdának, színháznak otthont adó komplexum számos történet elmesélésére adott lehetőséget.
Az internetes visszajelzésekből látjuk, az egyes epizódok sokakban nosztalgiát ébresztenek, mindenkinek jelent valamit a Petőfi, a Szentes élete régen – képekben és dokumentumokban Facebook-csoportban sokszor önálló életre is kel egy-egy cikkünk. Mivel a szerkesztőség kiadásában már sikert aratott egy képes album Szentes ötven arca címmel, szeretnénk, ha a Petőfiről szóló képes album is odakerülhetne mellé a polcra. Ezért a sorozatot, kibővített formában, könyv alakban is az olvasók kezébe adnánk, a tervek szerint a Tóth József Színház és Vigadó megnyitására időzítve.
A téma hálás, sok érdekesség felbukkan régi újságokból, de az egykori dolgozók történeteit is élmény összegyűjteni,főleg, ha előkerülnek a fiókból ritka fényképek is. Előfordult, hogy a véletlen sietett a segítségünkre, a szálló első bérlőjének ükunokája személyében, aki számos adalékkal gyarapította a kutatómunkát. Nyilván semmi sem lesz már olyan, mint egykor volt, épp ezért kellene megőriznünk egy legendás korszak emlékeit. Ezúton kérést is intéznénk az olvasókhoz, ha még fel tudnak idézni ott átélt zenés esteket, színházi élményeket, netán a vanília ráma ízét is érzik, s a családi emlékezet vagy a fiók mélye rejt olyan „kincset”, ami gyarapíthatná ezt a sorozatot, vegyék fel a kapcsolatot velünk, szerkesszük, írjuk együtt a Petőfi Szálló történetét.
KAPCSOLAT:
6600 Szentes, Kossuth tér 5.
Telefon: +36-63/311-563
E-mail: szentesielet@gmail.com
Forrás