Sajtótájékoztatón ismerhettük meg a városunkban hamarosan elinduló „házhoz menő” lakossági használt sütőolaj-begyűjtési rendszer részleteit.
Szabó Zoltán Ferenc polgármester és Cserháti László a Biotrans Kft. képviselője adott tájékoztatást a tervekről. Most készül a szerződés tervezet árulta el a polgármester, és amint azt mindkét fél aláírja új egy-két hét alatt indulhat a rendszer.

A cég első körben 6 helyre kíván telepíteni edényzetet a városban, melyet a város úgy kívánná módosítani, hogy a politikától függetlenül mind a tíz választói körzetben elérhető legyen, mert a választási térkép alapján így minden gyűjtőedényre közel azonos számú lakos jut.
Igaz Szentesen van már két étolaj begyűjtőhely, de a mostaniak kijelölése pénz hozna az adott intézménynek. Ugyanis önkormányzati fenntartású intézményekben lenne elhelyezve az összegyűjtő edényzet (pl. óvodák) ahová sok szülő is jár és könnyen megközelíthető.

A „házhoz menő” lakossági használt sütőolaj-begyűjtési rendszer lényege, hogy a lakók zárt csomagolásban, például PET-palackban vagy befőttesüvegben, tehát „cseppmentesen” helyezhetik a gyűjtőbe a náluk keletkezett használt sütőolajat és sütőzsírt. Ez a cseppmentes technológia pedig kizárja, hogy az olaj beszennyezze a környezetet.

A partneri kapcsolat révén tehermentesítheti a város a szennyvíztelepét is, mert a lefolyókba öntött sütőolajak nemcsak a csőhálózatot szennyezik, hanem a szennyvíz feldolgozását és nehezítik.

Fontos!

A leadott sütőolaj után befolyt pénz az óvodákat és közreműködő intézményeket támogatja.

A gyűjtőcég ingyenesen telepíti és üríti majd az edényeket, valamint az olaj kilogrammjáért 25 forintot ad.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29


Forrás

Előző cikkA Szentesi Művelődési Központ szervezésében…
Következő cikkAkit elvarázsolnak a porcelánbabák. A pénteken megjelenő 40. lapszámunk címoldal…