Kezdőlap Hírek Tehénbőgés vagy kukorékolás jelzi a lázas diákot a kapunál – szentesi fejlesztés…

Tehénbőgés vagy kukorékolás jelzi a lázas diákot a kapunál – szentesi fejlesztés…

65


Tehénbőgés vagy kukorékolás jelzi a lázas diákot a kapunál – szentesi fejlesztésű innováció

Már élesben működnek és nagy sikert aratott a diákok körében a lázmérőkapu, ami a tehénbőgés vagy éppen kakas kukorékolás hangját utánozva jelzi, ha túl magas a hőmérséklete annak, aki áthalad rajta – mondta Zsigó Lajos, a kapukat kifejlesztő Kontaset cég termelési igazgatója.

A gyerekek forró kakaóval „bírták szóra” a magyar fejlesztésű szerkezetet, amiket elkezdte felszerelni a nagyobb iskolákban, mivel a mai naptól (október 1-jétől) kötelező a diákok hőmérsékletének ellenőrzése érkezéskor.
Ezek a kapuk 2-3 másodperces folyamatos áthaladást biztosítanak. A homlokon mért hőmérsékletet kiírja és hangosan be is mondja a gép” – mondta a gyárlátogatáson Zsigó Lajos termelési igazgató.
Megtudtuk: a kapu 37 fokos testhőmérsékletnél már figyelmeztet, pirosan villog a készülék és megszólal egy kakas, egy tehén vagy egy kecske.
„Ezek a vicces állathangok jelzik azt, ha gond van. A gyerekeknek nagyon tetszik, szünetben lejönnek forró teával vagy kakaóval, azzal veszik rá a gépet, hogy bekapcsoljon” – mesélte Zsigó Lajos az első tapasztalatokat.

Nagyon sokat segít a gyerekeknek a járványügyi intézkedések elfogadásában ez a kapu. „Látják az arcukat a monitoron, a fejükre sisak rajzolódik ki és ha nincs lázuk, zöld kereszt jelenik meg, a testhőmérsékletükkel együtt. Az egyik kislány tükörnek használta és a haját igazgatta a kamerában” – ecsetelte a teszt időszak tapasztalatait a termelési igazgató.
A cég 168 óra leforgása alatt tervezte meg azt a szerkezetet és már elkezdte a gyártást a szentesi telephelyen, melyet megtekintett Szabó Zoltán Ferenc polgármester és Kiss Csaba alpolgármester.

A konzolos egyszerre egy gyereket mér, míg az oszlopos terminál egyszer 5-6 gyerek hőmérsékletét is képes ellenőrizni. A lázas gyerek feje fölött a képernyőn megjelenik egy piros kocka és villogni kezd.

Természetesen előfordul, hogy a gyerek szalad az iskolába és kimelegszik, ettől is lehet magasabb testhőmérséklete, ezért riasztás után mindig ellenőrizni kell az eredményt kézi hőmérővel is – magyarázta a szakember.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Forrás