Az Országház homlokzatát összesen 386 címer díszíti. Az ország házának rehabilitációs munkálatai során mindenki döbbenetére egyértelművé vált, hogy az épület homlokzatán található címerek összetétele nem logikus. A terv a 63 vármegye, valamint a törvényhatósági jogú és volt szabad királyi városok címereinek megfaragása volt. De amíg egy-egy település vagy megye akár tízszer is képviselteti magát, addig olyan nagyvárosok, mint mondjuk Szentes, Eger, vagy az eredetileg is tervezett Hódmezővásárhely egyszer sem látható. Persze rögtön adhatnánk erre választ azzal, hogy biztos az 1960-as évekbeli felújítás során történtek bökkenők és elég csupán az eredeti építkezés archív felvételeit, terveit felkutatni egy autentikus rekonstrukcióért. Csakhogy a kutatók ezen fotókat böngészve azt vélték felfedezni, hogy a régi program legalább ilyen kusza volt és a 20. századi felújítás csupán csak bonyolított a helyzeten.

Fel volt adva hát a lecke, amelyet „a különböző, logikusabbnak tűnő hipotézisek helyett végül a korabeli hivatalos iratok és levelezések oldottak fel"- mesélt róla az Építészfórum lapnak Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezérigazgatója. Mert bizony a határidő nagy múzsa, és ez nem volt máshogy a múlt században sem. A dokumentumok felelevenítik, hogy a városoktól és megyéktől bekérték a címereket, a határidők közeledtével azonban egy részük nem készült el. Az állványok bontásának és az átadás időpontjához közeledve így a programban bizony kapkodni, ismételni és – ki tudja? – egyes címereket összetéveszteni lehetett csak.

A Nemzeti Összetartozás Éve kapcsán merült fel hát az ötlet az Országgyűlés Hivatala részéről, hogy ebben a szimbolikus dologban ideje rendet tenni és hogy új címergaléria készüljön. A régi tervhez hűen a 63 vármegye, és a törvényhatósági jogú városok címere mindenképpen fennmarad, de a sokszorosításokat ki kellett küszöbölni. Így további 120 címert készítettek el az 1896-ban fennálló, rendezett tanácsú városok, az akkori megyeszékhelyek és a korabeli népességszámokhoz igazodó nagyobb települések címereiből. Hogy az eredeti, 386-os számhoz igazodjon a mennyiség, minden megye kétszer látható a homlokzaton, míg a városok címerei csak egyszer.

A cikkhez felhasznált fotót Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezérigazgatója készítette és küldte el számunkra, hogy hírt tudjunk adni a Szentesi Mozaikon – továbbá elárulta, hogy pontosan hol található városunk címere.

Szentes címere az épület északi szárnyának a Kossuth tér felé néző falán van, a keresztszárnytól számítva balról a hatodik címer, mellette van Kézdivásárhely címere, mely látható a mellékelt képen is.

A címerrel kapcsolatos friss hír, hogy a címerek készítése során alkalmazott technológia részeként valamennyi címerről azonos méretben – 62,5 cm széles, 78,5 cm magas, 3,5 cm átlagos vastagságú, 25 kg-os súlyú gipszminta készült, melyet Kövér László házelnök úr tekintettel azok eszmei értékére az érintett településeknek adományozza, így Szentes is átveheti az Országházon található címer alapját képező mintát.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Forrás