Március 16-án megállt az élet az országban. Bezártak az óvodák, az iskolák a kulturális- és sportintézmények. A Koszta József Múzeum megyeházi kapujára is kikerült a zárva tábla, a háttérben azonban továbbra is dolgoztak a szakemberek. Egy szarmata lány sírjára bukkantak az intézmény régészei még márciusban, a könyvtárral együttműködve videó-sorozatot forgattak a kollégák a Szentesi anekdoták című kötetből, múzeumpedagógiai feladatokkal látták el a fiatalabb korosztályt, április végén pedig emlékünnepség keretében időkapszulát helyeztek el az ősszel megnyíló Őze Lajos Emlékház előtt. A legfrissebb hír, hogy július 1-jén újra kinyitja kapuit a múzeum – most már nem csak virtuálisan -, a látogatókat pedig Besenyő Pista bácsi, azaz Laár András invitálja a közgyűjteménybe. A múzeum igazgatóját, Farkas László Róbertet kérdeztük, hogyan készülnek a nyitásra?

– A három és fél hónapos kényszerszünet mennyiben befolyásolta a múzeumi munkát?
– Ami jót ki lehet szűrni a pandémiából, és pozitív tanulófolyamatként értékelhető, hogy megtanultunk online kapcsolatot tartani a látogatóinkkal. Ez más minőségű, más térben működő muzeológiai és szervezési munkálatokat igényelt, amelynek eredménye, hogy a közösségi oldalunkon több ezres eléréseink vannak, sőt, büszkén mondhatom, néhány bejegyzésünk több tízezres nézettséget produkált. Tehát a múzeumi munkánk zavartalan volt a járvány idején. Home office-ból dolgoztunk, egyedül a régészeti tevékenységünk igényelt olyan feladatteljesítést, amelyet szabad levegőn, de munkaközösségben végeztünk. Kényszerszünet? Én nem így fogalmaznék. Inkább azt mondanám, hogy lehetőségünk volt elmélyültebben dolgozni. Hamarosan két új kiadvánnyal jelentkezünk, az egyik Koszta József névadónk tiszteletére kerül a nagyérdemű elé, a másik pedig a Trianon emlékév kapcsán, egyfajta „szentesikumként”.

– Most diplomázott a Magyar Művészeti Akadémia és a Károli Gáspár Református Egyetem közös képzésén, mit tud hasznosítani az ott tanultakból a közeljövőben?
– Igen, most szereztem meg a diplomát művészeti igazgató szakon, színházi és múzeumi specializációval. Hatalmas köszönet a tanáraimnak. Amit eddig tudtam, elmélyült bennem, és rengeteg új ismerettel lettem gazdagabb, nemzetközi gyakorlati tapasztalatok által. Itt az oktatók valóban a múzeumi és a színházi szakma krémjét képviselik, nemcsak mondják magukról. Sport hasonlattal élve, olyan kutatók, művészek előadásait volt alkalmam hallgatni, akik többszörös olimpiai bajnokok. Nos, mellettük valósan beigazolódott a stratégiám érvényessége, amelyet két éve – mióta a közgyűjteményt vezetem – képviselek igazgatóként, hogy ma már nem működhet úgy egy intézmény, mint ahogy korábban a legtöbb vidéki múzeum Magyarországon. New York-i és londoni tudományos muzeológiai kutatások eredményei bizonyítják, hogy a magaskultúra csak akkor tud hatni társadalmi szinten, és csak akkor tud eljutni a fogyasztókhoz, ha az információkat be is tudja fogadni a közönség. Máshogy nincs értelme, és nem is lehet múzeumot fenntartani. A közeljövőben olyan műhelymunkákban fog részt venni a Koszta József Múzeum, amely külföldi példákon keresztül bizonyosan meg tud termékenyülni. Ehhez segítségünkre lesz a Károli Gáspár Református Egyetem, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kara, az egyetem Kommunikációs és Médiatudományi Intézete, a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéke, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem.

– Úgy tudjuk, hogy Laár András lesz a múzeum arca. Miért őt választották?
– Laár András humorista, énekes, zeneszerző, író, költő, spirituális gondolkodó, a KFT együttes és a L’art pour l’art Társulat alapító és jelenlegi tagja, és az ország Besenyő Pista bácsija. Szakmai ismérvek alapján döntöttünk úgy, hogy a személyisége, művészete megfelelő lesz arra, hogy széles célközönségnek tudjuk hirdetni múzeumunk július 1-i nyitását.

– Június végén, a Múzeumok éjszakáján nyílt volna az Attila
örökösei című új kiállítás, ez mikorra valósulhat meg?
– Elsőre úgy látszik – így a járvány végén –, hogy nagy biztonsággal szeptember közepén nyílik ez a nagy ívű archeológiai és antropológiai kiállításunk, amelyet a Természettudományi Múzeummal és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel közösen szervezünk.

#szentesielet #tajekozottnaklennijo #varosihetilap #szentes
www.szentesielet.hu
23. szám
Kultúra|39
Forrás