Kezdőlap Szentesi Élet A magyar hősökre emlékeztek Szentesen…

A magyar hősökre emlékeztek Szentesen…

104

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. Szentes Város Önkormányzata május 29-én délelőtt rótta le kegyeletét az I. és II. világháborús emlékműnél, ahol koszorút helyeztek el Szabó Zoltán Ferenc polgármester, Kiss Csaba alpolgármester, önkormányzati képviselők, a Szentes Járási Hivatal, a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, valamint a pártok és civil szervezetek képviselői.

A Hősök emlékünnepét az 1924. évi XIV. törvénycikk rögzítette, mely kimondta, hogy „minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját (…) a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli”. Ennek ellenére az ünnepet 1945-től, a kommunista időszakban nem tartották meg. A rendszerváltás után újra lehetett ünnepelni az elesett magyar katonákat, majd a 2001-ben elfogadott LXIII. törvény a korábbi ünnep körét hivatalosan is kibővítette mindenkire, „akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.”

Szentes város képviselő-testülete 1921. január 24-én határozatot hozott a világháborúban elesett szentesi hősök emlékének megörökítéséről. Az első világháborús emlékművet 1926-ban állították fel az Erzsébet téren, a város önkormányzata pedig 2014 júliusában újíttatta fel a centenárium tiszteletére. A felújítást György Pál Attila kőfaragó mester végezte.
Szentes – az országban elsőként – 1989-ben emelt emlékművet a Széchenyi-liget bejáratánál a II. világháborúban elesett áldozatok emlékére. A csongrádi szobrászmester, Máté István alkotását 2001-ben átalakították annak érdekében, hogy azon megörökítsék a mintegy 700 hősi halott nevét.
#szentesielet #tajekozottnaklennijo #varosihetilap #szentes
www.szentesielet.hu
Közélet|32


Forrás