40 éve, 1980. május 10-én a Tóth József utcában ünnepélyesen felavatták az új Ifjúsági és Művelődési Házat.

A város már az 1960-as évek elején elhatározta, hogy kultúrpalotát épít Szentesen – benne múzeummal, könyvtárral, előadótermekkel. Eleinte a helyét nem találták, hogy hova is építsék. Volt, amikor a Hajdú utcai üres telket nézték ki, majd az egykori Sóház helyére kívánták felépíteni az új intézményt. Gigantomán terv volt, de pénz akkor, és jópár évig később sem volt rá.

Egy reálisabb kulturális intézmény megépítése az 1971-75 közötti IV. ötéves tervben került a város céljai közé. Ehhez támogatásként az Állami Ifjúsági Alapból tíz millió forintot igértek Szentesnek, egyetlen kikötéssel: az intézmény nevében szerepelnie kell az ifjúsági szónak

A megvalósítás igencsak vontatottan indult el. A CSOMITERV nérnökei 1973-ban készítették el a terveket és a költségvetést 15 millió 400 ezer Ft beruházási összeggel. Az eltolt szintekkel rendelkező 1300 m2 alapterületű létesítményben a terv szerint nyolc szakköri helyiség, 100 fős előadóterem, 200 fős pódiumterem, két játékterem, három klubterem és egy klub-presszó várja majd a látogatókat.

Az építkezés 1974 tavaszán indult meg a kijelölt Kurca-parti részen, amelyet Ifjúsági Parknak neveztek el. Az iskolák és a vállalatok KISZ-szervezetei sok önkéntes munkaórában segítették a kivitelezést a tereprendezéstől egészen a befejező berendezési-takarítási munkálatokig.

Az Ifjúsági háznak az első ütemterv szerint 1977-ben kellett volna elkészülnie, ám a kivitelező CSOMIÉP ezt a határidőt több ízben módosítani volt kénytelen – hol kapacitás- vagy alkatrész-hiány, hol pedig az épp rendelkezésre álló források szűkös volta miatt. A Szentesi Élet, amely ezidőtájt havonta jelent meg, gyakran adott hírt a kivitelezés aktuális állásáról.

Az avatás végül 1980. május 10-én történt meg a 10 órakor kezdődő megnyitó ünnepséggel. Ezen beszédet mondott dr. Kornidesz Mihály, az MSZMP KB osztályvezetője. Ezt két napos műsorfolyam követte, amely során mások mellett felléptek Avar István, Mélykúti Ilona és Szabó Gyula színművészek, megnyílt Katona Kiss Ferenc szentesi festőművész kiállítása és koncertet adott a Kaláka együttes.

Az Ifjúsági és Művelődési Ház a későbbiekben a Szentes Művelődési Központ része lett, és napjainkig sokoldalú kínálattal igyekszik kielégíteni a város és vonzáskörzete lakóinak igényeit. Vezetője leghosszabb ideig Kruzslicz Pál (1948 –2017) népművelő volt, aki A ​művelődés szentesi otthonai című, 2011-ben megjelent kötetében részletesen leírja ennek az intézménynek a történetét is.

További részletek a mellékletekben és a városi honlapon: http://www.szentes.hu/?page_id=1006
———–
A nap és a hónap más évfordulói Labádi Lajos (1953-2019) munkái nyomán – http://www.szentesinfo.hu/mozaik/netszemle.htm // http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2020/calendar/evfordulonaptar-05.htm#10
Forrás

Előző cikkA hét legnépszerűbb cikke III….
Következő cikkJethro Tull, 1972