Reprezentatív felmérés a koronavírus elleni küzdelemben az országban, így Szentesen is

2020. május 1-től közel 18 ezer fő bevonásával országos vizsgálatsorozat indult hazánk négy orvosokat képző egyeteme – a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem – és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével. A csaknem 500 településen élőket érintő reprezentatív kutatás célja, hogy pontos képet adjon a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

A tesztelésen a KSH által vett véletlenszerű kiválasztással képzett minta alapján, 17 787 fő meghívásos módon vehet részt az ország egész területéről. A mintában szereplő személyek a 14 éves és idősebb népesség köréből kerültek ki. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így fontos információkhoz juthatunk többek között a kockázati tényezőkről.

A kiválasztott személyek az egész országból, véletlenszerűen kerültek kiválasztásra, így a mintában szereplő minden egyes résztvevő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, mivel sok, hozzá hasonló embert képvisel. A kutatásban azok részvétele is rendkívül fontos, akiknek semmilyen tünetük vagy betegségük nincs.

Városunkban a teszthez való mintavétel 2020. május 3-án történt a Nagyörvény utcai volt orvosirendelőben. Szentesen erre a napra 54 személy kapott meghívót, felkérő levelet Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton.

A tesztelés napjának első óráiban érkeztek többen, délután 3 órakor 50%-os volt a megjelentek száma.

Városunkban a Szegedi Tudományegyetem munkatársai végezték a vizsgálatokat. Nagyon kedvesek és figyelmesek voltak, mert mindenkiben ott volt a félsz, hogy milyen lesz az eredmény.

A mintavétel során először vért (2 cső), majd torok- és orrgarat-váladékból vettek mintát. Az egyik résztvevő úgy fogalmazott, hogy olyan mintha „az agyáig felnyúltak volna”, de ennek ellenére kibírható és „fájdalom mentes” volt.

Az országos tesztelés eredményét várhatóan május második felében hozzák nyilvánosságra. Aki részt vett a vizsgálaton, az kivétel nélkül értesítést kap az eredményeiről. A kérdés már csak az, hogy mikor? Az biztos, ha 1 napon belül keresik, akkor az nem jó jel.

www.szentesimozaik.hu
Hírek|29
Forrás

Előző cikkA spektrumon vagyunk – III. rész…
Következő cikkFegyelmezetten várják a korlátozás enyhítését a Delfinek…